BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 5 mars 2011

NAMIBIA: Tips efter två veckor: stanna längre

Igårkväll, fredag, när jag planerade dagens körning åter till Windhoek, insåg jag att jag i vanlig ordning inte vill åka hem - det finns oerhört mycket kvar att se här. Tre exempel:

* nordvästra Namibia, nära gränsen till Angola, är landets minst utvecklade del och också hem för Himbafolket, som går lättklädda och insmorda i gulaktig lera. Naturen är bergig med mäktiga pass att forcera och övergående i slättland och slutligen sanddyner längst ut mot kusten i den norra, svåråtkomliga delen av Skeleton Coast. Detta har jag läst mig till, men det vore e mycket spännande resa.

* södra Namibia (och i förlängningen Sydafrika) har jag inte sett något av. Hade jag haft en dag till, eller, för att uttryck det annorlunda, inte slöat två nätter i Swakopmund på slutet, så hade jag tagit landsvägen C28, om jag minns rätt, som går genom ett mäktigt bergsområde mellan Windhoek och Swako, istället för att köra de asfalteade B1 och B2. Även detta område är nationalpark och på de mindre vägarna behövs fyrhjulsdriven bil.

* diamantbrytningen längst söderut, det avspärrade område som kallas Sperrgebeit, låter sjukt spännande. Enligt Lonely Planet krävs en rad hårt reglerade tillstånd för att ta sig in där, men tjejen på hyrbilsfirman sa att mndigheterna, i kombination med sydafrikanska diamantkonglomeratet De Beers, nyligen släppt på restriktionerna. Lite. De är fortfaranda hårda: besökare tvingas i princip klä av sig innan de får lämna området för att inte kunna smuggla ut diamanter, enligt min hyrbilskontakt.

Så, som sagt, det skulle behövas någon månad för att beta av allt. Men vem vet, det kommer fler resor...

Här är mna tips:

* Skeleton Coast, plus Torra Conseratory - för naturen och ensligheten. Som hämtat ur en sagobok alltihop.

* Etosha - helst när det inte är regnperiod. Bra djurupplevelser, även om det är svårt att förutse vilka napp besöket ger.

* gruvbesök - om du nu är intresserad av det, men landet är trots allt en stor gruvnation.

* småstäderna - ofta oväntat trevliga.

* Bageriet i Outjo - bakverken är omskrivna och tål att beskådas. Jag köpte en packe småkakor som ligger i ryggan, ännu orörda...

* bo i öknen - det finns gott om boende, och även gott om boende på platser där man inte kunde tro att det fanns logi. Bästa tipset är att konsultera guideboken.

* stanna till - och snacka med folk ute på landet. Det är där man träffar på det riktga Namibia. Du blir alltid glatt emottagen.

Ett par andra grejor att tänka på:

* tyskarna - Namibia är trots allt en fd tysk koloni och tyskarna, men även andra turister förstås, finns överallt. Särskilt i städer i anslutning till nationalparker (som Outjo nära Etosha). Det behöver inte vara negativt förstås, men förtar onekligen lite av Afrikakänslan.

* vägarna - om du kör egen bil, var beredd på gles trafik. Kan vara bra, men när man åkt en timme på ensliga grusvägar utan att se ett annat forson börjar man fundera på om man är ensam människa kvar. Tänk också på att landet har vänstertrafik (du sitter på höger sida och kör). Vägarna som börjar på B är bra, oftast asfalt, många grusvägar också bra. Och en hel del är, trots allt, rent katastrofalt dåliga.

Det var det - återkommer.

TEKNIK-TEST Att resa med Ipad

På min resa runt i Namibia har jag haft med Ipaden. Här är några snabba reflektioner på hur det fungerat, bra och dåligt:

+

Smidigheten är onekligen ett plus, i kombination med bra batteritid.

Apparna fungerar bra på en resa, eftersom tjänsterna (tex hos flea rese- och kartappar) är utformade att vara snabba och smidiga. Se till att du laddar ner de du verkligen har användning av och lär dig använda dem.

Sim-kortet gör att du kan surfa vartsomhelst. I princip. I praktiken dock är det inte lika enkelt på vissa ställen. Tex i Namibia, där Tele2 och Telia saknar avtal för dataroaming (för att surfning och mms ska funka). Det enda som fungerar här med ett svenskt Telia- eller Tele2-simkort är tal och sms.

-

Sitter du vid ett vanligt bort med bra ergonomi går det att skriva hyfsat rätt, långt och snabbt med Ipad utan att det blir jobbigt. Övning krävs dock. Men ska du utföra mera avancerade uppgifter känns Ipaden torftig. Jag har med nöd och näppe redigerat en del bilder på min apparat.

Om du tänkt använda din Ipad som säkerhetsbackup för bilder under resan - kolla vilka tillbehör du kan koppla in. Inte allt funkar. Om du köper till en usb-sats med sd-kortläsare funkare det utmärkt att backa upp bilder i paddan. Att koppla en extern kortläsare via usb-adapter funkade dock inte för mig, jag fick beskedet at tillbehöret drar för mycket ström.

Det är ett eländes meck att ladda ner filmer i Ipaden, med de restriktioner för filformat som Applt håller sig med. Vill du ha med en underhållningsmaskin på resan - köp en Macbook Air och ta med den istället.

Att ladda in på din internetbank med Ipaden med hjälp av digitalt ID har jag inte fått att funka. Återigen, för alla mer avancerade göromål krävs en riktig dator.

BRIST PÅ PENGAR - hos banken

Det tycks ha varit ett bankrån i centrala Swakopmund i morse. Fullt med poliser och folk som står i kö utanför bankhuset.

Jag ska för min del köra åter till Windhoek idag och lämna åter hyrbilen efter tio dagar. Kan inte säga att jag kommer att sakna de risiga grusvägarna än på ett tag, men väl en hel del annat.

UPPDATERING: det var inget bankrån, visade ytterligare research, det var presidenten som var på besök.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest