BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 9 augusti 2008

Här är Sverges mest idylliska restaurang


Vid restaurang Sjökanten, Hasselö, Tjust skärgård, sitter du och äter mitt i det gröna bland oljefat, sjöbodar och värsta Saltkråkankulisserna.

HASSELÖ/SLADÖ. Har tillbringat dagen på Hasselö, där jag hängde en hel del som barn när vi hade båt i Västervik. Det är så vackert här att man blir gråtfärdig. Flakmoppar och någon enstaka fyrhjulig mc enda transportmedlen. Plus cykel. Man angör bryggan på Hasselö där det finns en liten badstrand, kiosk och, numera, cykeluthyrning (se bild nedan till vänster), en mindre krog och it-stuga. På min tid fanns bara strand, dass och kiosken, där de sålde Hasselömackor (knäckebröd och rökt strömming tror jag det var).

Sen tar man landsvägen i sydostlig riktning mot Sladö. Strax innan man kommer dit ligger Sjökanten där, en skylt står vid vägen. Fast själva restaurangen ser man inte, bara en lada. Jag tittar noga, cyklar ner, sen upp igen och tror jag kommit fel. Tar en titt till och får syn på en karl (han på moppen här ovanför).
"Den där restaurangen, var är den?"
"Det är den här vägen ner", säger han och pekar nedåt vattnet. Därnere finns ett mindre uthus, ett par sjöbodar och några bord i gröngräset. Det är restaurangen. Jag äter rökt lax (se foto nedan).

Kvinnan som serverar berättar att restaurangen funnits i fyra år och att den drivs av de som bor på den närmaste gården. Man går/cyklar genom deras trädgård för att komma dit.
"Det har vuxit, vi började med att bara servera luncher", säger hon och anger mellan raderna en allmän upptrappning av turismen på Hasselö (vandrarhemmet är också nyöppnat, där har jag för mig det låg en samlingsgård tidigare). Man hoppas att det inte blir alltför exploaterat, den här nivån känns lagom.

Vidare ut mot Sladö. Landsvägen vindlar sig fram genom grönskan och passerar några gårdar med namn som Agnesgården, Skeppargården och Isaksgården (se foto nedan). Där har de legat i säkert femhundra år, på den tiden då handelsflottan angjorde Sladö och Hasselö (en liten å skiljer de två öarna från varann) på sin väg till och från Västervik. Bortom den sista gården, Isaksgården, tar en vidsträckt kohage vid. Därute, vid spetsen på hagen, når man Sladö udde. Därutanför finns bara havet. Hittar en sten formad som en liggfotölj. Jag sätter mig där och lyssnar på klucket från vågorna någa meter bort. Somnar nästan.

Nu passerar vi precis Spårösund med fartyget, Freden, på väg in mot Västervik. Det var här jag badade i förmiddags (se tidigare inlägg).

Övervägde ett tag at t stanna övernatt på vandrarhemmet på Hasselö, det når man genom att gå trehundra meter norrut på Hasselö sett från bryggan. Två saker avgjorde mot det: vädret försämras, just nu börjar det regna. Jag har inte lust med en regnnatt till på en skärgårdsö. Sen dräller det av tyskar och andra turister, men särskilt tyskar, och jag känner mig inte på humör att umgås med dem. En dagstur var precis lagom.
  • Så tar du dig hit: Båtar avgår från Skeppsbron i Västervik enligt tidtabell. Fråga efter den i turistbyrån i Västervik, där de också har nummer till vandrarhem och andra bomöjligheter. Turistbyrån ligger i det gamla vita badhuset vid bron, nära slottsruinen.

Tjust yttre skärgård. Kolla öarna här eller googla på Tjust.

Sitter på båten till Hasselö

Hann precis med kvart över tolv-turen med Freden till Hasselö. 80 kr enkel resa. Vi lägger till vid Lysingsbadet nu. Jag får se om jag stannar över natt till söndag på ön eller tar den sena båten hem. Onödigt att planera för mycket. Just nu är det sol och säkert 25 grader.

På båten berättar de om vad vi passerar. Man får tex veta att Västerviks hamn specialiserat sig på virkesimport från Ryssland.

Bad på militärt område
SPÅRÖSUND. Nu sitter jag , eller halvligger egentligen, på en solig brygga vid Spårösund, militärens gamla sommarläger. Det är helt tomt nu. Vägbommen står öppen och inte en människa syns till. Jag har badat! Ett snabbdopp visserligen, det var inte dödsvarmt.

Det här är ungefär så långt ut i skärgården man kan komma med bil. Man kör Skyttevägen, tror jag den heter, ut från östra Västervik, sedan in på den smala Grönövägen och tar av mot Grönö och Spårösund. Mitt emot här på andra sidan sundet, och på bilden ovan, är båken, det gamla sjömärket, på Spårö.

Det var så molnigt i morse att jag struntade i båtturen till Hasselö. Dumt kanske, men jag var trött också, kollade på film till kl 2. Nu hänger jag här någon timme, sedan blir det återfärd mot Stockholmm som det ser ut nu. Om jag inte väljer att stanna en natt till förstås, vi får se. Jag säger det igen: vädret får avgöra.

(Nu kom en passagerarbåt förbi och drog upp ett jäkla svall. Alla tog upp sina kameror och plåtade den stilige karln som låg där på bryggan i badbyxor med en minilaptop.)

PS Kollade just vädret och det visas sol både idag och söndag för Västervik. Kanske blir en natt till ändå.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest