BLOGGEN HAR FLYTTAT
Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com
onsdag 8 oktober 2008
Finanskrisen skapar turistfynd
Isländska kronan mot euron. Graf: exchange-rates.org
Island blir billigt Krisland
Island är på väg mot totalt haveri i den kredit- och finanskris som jag misstänker nu börjar tränga in i de flestas medvetande. Idag, onsdag, varslade Volvo Personvagnar i Göteborg 3000 personer om uppsägning, Stockholmsbörsen slutade drygt 6 procent ner och Riksbanken ihop med flera andra centralbanker sänkte styrräntan i ett försök att kickstarta världens finansmarknad som kommer allt närmre totalt stillestånd.
Men riktigt illa ser det ut på Island, vulkanön med just över 300 000 invånare. Från att tidigare har haft fiske som huvudsysselsättning i många generationer, har landets banker de senaste åren gjort en remarkabel expansion utrikes, inte minst i Sverige. Finanssektorn, med bankhus som Kaupthing, Landsbanki och Glitnir, står för en mycket stor del av landets inkomster. Men expansionen har gjorts med lånade pengar och idag står det klart att hela öns finansiella system är mycket nära att haverera när inte lånen kan betalas och återfinansieras. Bankerna tas i rask takt under statlig kontroll och tillgångar utomlands paniksäljs för att rädda vad som räddas kan.
Island löper i praktiken risken att gå i konkurs och sättas under förvaltning av IMF, vilket normalt drabbar riktiga U-länder. Den isländska kronan har rasat 30 procent på tio dagar (se grafiken ovan). Det, i sin tur, öppnar trots allt en liten ljusglimt: chansen att locka än fler turister till ön när den isländska kronan faller i värde. För islänningarna själva, som demonstrerade ilsket utanför landets parlamentsbyggnad på onsdagen, är det förstås en klen tröst.
• Island i bilder på Google: Klicka här!
• Mer läsning: Island rasar djupare ner i finanskrisen (AFP)
Teknik: Att välja rätt resekamera
En bra resekamera är lika nödvändig som själva flygbiljetten - och ungefär lika svår att välja som resmålet. Själv kör jag med en Canon D400 systemkamera men en sådan förhållandevis otymplig tingest passar sig inte vid alla tillfällen. Där behöver du istället komplettera upp med en bra och vass kompaktkamera, såvida du inte har tillräckligt med kräm i din mobilkamera (och det är det få som har).
Min gamla trotjänare i kompaktsegmentet, en väl använd två-tre år gammal Casio EX-S600 (till höger) som utstått både regn, fall och annat elände, ger ifrån sig konstiga ljud och verkar vara nära att ge upp. Jag har kollat runt på marknaden vad som finns och tänkte att det kan passa med lite tips för dig som är i samma sits.
Några variabler bör du särskilt tänka på:
• Storlek och vikt: en resekamera ska vara liten och helst också lätt.
• Stabilisator och ljuskänslighet: man tar ofta ett eller annat foto under risiga ljusförhållanden och då är funktionen bildstabilisering bra att ha (den kompenserar skakningar). Kameran ska också släppa in så mycket ljus som möjligt.
• Objektiv: många tycker att stor zoom är onödigt men jag kan tycka att den har sina fördelar. Det är inte alltid det går att gå nära och fota. En bra makro, alltså för närbilder, är kanske inte lika nödvändigt.
Så här går mitt kamerashoppande till:
Jag börjar med en koll på Pricerunner, en jämförelsesajt
där du kan sortera bland märken och priser. Det ger en ungefärlig uppfattning om utbudet. Nästa steg är att ta de kameramodeller jag fastat för och googla på dem, samt ordet "test". Genom att läsa igenom ett par, tre tester som nästan alltid finns år man en uppfattning om kvaliteten. Jag kollar även mått och vikt, och går därefter åter till Pricerunner för att hitta bästa priset.
Ett annat tips: tillverkarna skryter ibland med att kameran har "digital zoom" men det är bara att strunta i. Att zooma digitalt är samma sak som att beskära bilden i ett redigeringsprogram i datorn.
Min gamla Casio är bland de tunnaste och minsta kameror som finns, under 2 cm tjock, och det är svårt att slå det. Först övervägde jag alltså en nyare version av samma kamera, som dessutom är åtminstone hyfsad på mörkerbilder. Men zoomen är inte så mycket att skryta med och på senare tid har den inte velat ta bilder med blixt (det bästa är visserligen att undvika blixten, ger mer naturliga färger).
Nu har jag istället fastnat för en Ricoh R8 istället (till vänster), som är aningen tjockare, runt 2 cm, men som har en del andra fördelar. Ricohs kompaktmakeror har en relativt kraftig zoom, 7 x mot konkurrenternas 3-4 x. Dessutom har den en snarast oslagbar makro, som gör att du kan ta bilder på ca 1 cm avstånd. I tester jag läst har den fått bra betyg med stark batteritid och hyfsad bildkvalitet. Får se om det blir den eller någon annan, men den ligger bra till.
Jag återkommer med ett utförligare kameratest.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Kolla in: nytt på sajten!
Annons
Annons
Annons
Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan
Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest
- Visa min profil
- Skapa din egen resekarta eller reseblogg
- TripAdvisor: airfare deals