BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 4 januari 2010

NYHETER: dansk muslimattack nyhet i Australien

The Australian gör en hyfsat stor grej (knapp helsida, broadsheet) om den nya attacken mot den danska tecknaren som ritade Mohammed-karikatyrerna som Jyllands Posten publicerade 2006. Utöver nyhetsartikel kör tidningen även en "editorial" på sid 13. Relativt stort utrymme tycker jag, men så är The Australian också i princip enda rikstidning (Sydney Morning Herald) är sannolikt den mest lästa i den här regionen).

The Australian toppar annars med en story om försöker från premiärminister Kevin Rudd (som talar flytande svenska enligt mina källor) att sätta stopp för överdrivet höga direktörslöner, ett ämne som känns bekant. Vinkeln är dock dyster för Rudd: "PM's pay crackdown softened".

Det är också bråk kring hur nya styrelseledamöter i börsbolagen utses, eller snarare att platser i styrelserna lämnas tomma. Diskussionen hänger också i hop med lönenivåerna till vd:ar, som enligt en kommission ökat 250 % sedan 1993. Snittlönen för de 20 bäst betalda australiensiska börs-vd:arna ligger på 10 miljoner AU-dollar (drygt 60 miljoner SEK) per år.

Det står också på förstasidan om regeringen Rudds misslyckade försök att få ner hemlösheten och att översvämningar hotar staden Coonamble i New South Wales efter kraftiga regn.

Slut på dagens nyhetskrönika.

After work i Darling Harbour

En hel dags jobb - tåg till Blacktown 45 min bort på förmiddagen och tvåtimmarsintervju i skrapa på eftermiddagen - calls for an after work-pilsner tycker jag. Som skyskrapan råkar ligga precis ovanför Darling Harbour i Sydney är det dit jag traskat för att ta en pilsner. Ska snart vandra hemåt för att packa och se vad tjejerna gör och nån sorts middag.

Det var molnigt i morse, till och med ett lätt duggregn strax före 11 i industriförorten Blacktown men nu har det ordnat upp sig, solen lyser och det är kanske 30 grader.

Imorgon - flyg till Fiji. Hade gärna rest runt nån månad till i Australien - har inte sett mycket av the outback - men Sydney, ehuru trevlig stad, känns lagom att lämna nu.

Idag var för övrigt första dagen med jobb för många Sydneybor och det känns lite att stan är på väg till vardag efter ett par veckors sommarsemester och jul- och nyårsfest. Fast det är nog bara tills man går till närmsta bar, backpackerhak eller strand, då är det party igen. Det är lätt att ha roligt här. Tycker jag utnyttjat tiden bra - 80% fritid, 20% jobb, koncentrerat till de sista dagarna. Eller kanske snarare 90-10... Men man får räkna in tid att skriva ut saker också, det har jag mestadels framför mig.

Banne mig om jag inte ska ha en pilsner till. För de ölintresserade kan jag nämna att jag mest kört Tooeys New och Victoria Bitter, VB, där VB är den marginellt vassare. Ljusa lager båda, då vet man oftast vad man får.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest