BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 28 november 2008

Uppdat: hotellet stormas nu


Sky News just nu: militär, inte specialstyrkor, har rusat in i hotellet under ljud av kraftig skottlossning. Skott har kommit från hotellet, och militär har skjutits in i ett rum på andra våningen. Skottlossning har även hörts från en snäv gränd utanför Taj Mahal Palace Hotel. Operationen pågår samtidigt som mörkret faller över Bombay.

Uppdat: skottlossning nu vid Taj Hotel


Ny dramatik: Flera stora granatsmällar har hörts från Taj Mahal hotell, skott hörs just nu. Sky News reporter ligger i skydd utanför hotellet, där militär och polis tycks gå från rum till rum för att hitta terroristerna.

Journalistik: Inget nytt på tolv timmar?

En rätt frustrerande reflektion man kan göra när det pågår stora nyhetshändelser, "a developing story", som attackerna i Bombay och ockupationen i Bangkok: det verkar ibland som om ingenting händer. Jag följde nyhetsflödet extremt noga igår torsdag och på kvällen verkade det som om det fanns en del gisslan och ett fåtal terrorister kvar inne på de två hotellen. Tio-tolv timmar senare slår jag på tv:n för att uppdatera – och läget tycks vara precis oförändrat. Det hörs spridda skott inifrån Taj Mahal och råder förvirring. Det nya var i så fall att polisen påstod att det andra hotellet var tömt, samt att man satt in soldater via helikopter vid det ockuperade judiska centret.

Har då inget hänt på en hel natt? Jo, det har det förstås. Problemet är att informationsgivningen alltid blir lidande vid sådana här tillfällen, medvetet eller omedvetet. Reportrarna på plats har paradoxalt nog också ofta en sämre överblick av hela situationen än redaktionen hemma har, som ju kan sitta och sammanställa uppgifter från flera källor samtidigt.

Som en reporter sa på tv idag när han bevakade gisslansituationen vid judiska centret i Bombay: "We're working in an information deficit, if not an information vacuum."

Fotnot: deficit = underskott

Gisslandrama, terror och osäkerhet

Ännu sent på torsdagskvällen var det många rykten igång på internet och få fakta om terrorattentaten i Bombay. I ett försök att dela upp det ena från det andra har CNN publicerat artikeln "What we know about the Mumbai attacks" (Mumbai är det inhemska namnet på staden Bombay). Bortsett från själva uppgifterna i sig, vare sig de visar sig vara fakta eller inte, är det ett utmärkt journalistiskt grepp som flera gärna får ta efter.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest