BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 16 december 2009

AUSTRALIEN: Framme efter 30 tim

SYDNEY. Efter 20 timmars flygning + 6 timmars väntan mellan plan i Peking är jag nu i Sydney, Australien. Det var först på inflygningen när jag såg ner mot kustremsan söder om Sydney som det slog mig att, jäklar vad långt bort det här är egentligen. Jämfört med Sverige alltså. Även vädermässigt - här är 25-30 graders högsommarvärme. På bilden är huset där jag sitter och skriver detta, en kompis lägenhet i Darlinghurst, på gångavstånd från city. Ska duscha, vila lite och sen ge mig ut och kolla in stan och köpa kontantkort till mobilen.

Fick ta taxi för att åka och hämta nyckeln. Chaffisen var från Afghanistan men dit vill han inte tillbaka. Däremot hade han varit i Danmark när han jobbade i pakistanska flottan. "Sydney är mitt hem nu. Afghanistan är 'a big mess', det kommer bli problem vare sig amerikanerna är kvar eller åker hem", säger han.

På Sydneys flygplats har de rejält med kontroller, en tulldam frågade bland annat om jag hade golfskor med mig. Det hade jag händelsevis inte och inget annat heller man inte ska ha så jag seglade igenom alltihop på 15-20 minuter.

Det är en rejäl flygresa man får kämpa sig igenom för att komma hit men just nu är jag rätt pigg. Sov kansle fem timmar på Peking-Sydney-flighten och kanske en timme under Stockholm-Peking. Samt ca 90 miniters slummer på flygplatsen däremellan. Vill ju inte försova sig och missa nästa flyg men jag satte larmet på mobilen och klarade att vakna.

Enligt taxichaffisen är det full fart på ekonomin här och ingen finanskris märks. "Alla som vill jobba får jobb", säger han. Bra, eftersom jag tänkt skriva något om Australiens ekonomi. Sen har iofs staten gått från ett överskott på 22 miljarder AU$ till ett minus på 30 på ett år, har jag läst på, så de har visserligen fått satsa här också för att hålla hjulen igång.

Nu - dusch, packa upp lite och sen ut och kolla in operahuset.

KINA: eller är jag i New York?

PEKING. Sitter med en kaffekopp framför mig med den här utsikten och väntar på en omelett. Klockan är kvart i elva lokal tid i Peking. En mycket konstig känsla på den gigantiska nya flygplatsen: minutiöst rent, lite människor, amerikanska christmas carols i högtalarna (Silent Night, följd av Jingle Bells precis nu) och servitriser som ser ut att vara elva år, klädda i tomtekostym. Om nån kommit fram och sagt 'Welcome to New York' eller 'Chicago' hade jag gått på det om det inte varit för alla Air China-plan utanför på plattan.

Det är kallt i Peking, -7 sa de på planet. Jag har inte undersökt om det går att blåsa iväg från flygplatsen in till stan som man gör i New York - kylan och min sommarjacka gör att jag väntar med att se Peking. Kanske är det varmare i mars när jag kommer. Även inne på flygplatsen är det kallt.

Kinesiska BAICs köp at Saabteknik toppar business-delen i China Daily. Rätt medioker tidning i övrigt. Ettanyheten är att Kinas president Hu Jintao invigt en gasledning ihop med tre östeuropeiska statsmän. Världens längsta pipeline av den typen om man ska tro tidningen.

(Nu kör de Rudolf med röda mulen.)

Min fligth till Sydney går 15.15 så jag hinner i vart fall utforska flygplatsen rejält.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest