BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 8 mars 2012

MEDICIN: Hurra för Indien

Efter fem dagars magsjuka - sannolikt efter att ha ätit en peruansk fisk i Puno - gick jag i går på min indiska magmedicin som legat i nässecären sedan Indien 2010. Mycket kan man säga om indier, men magsjuka kan de hantera. Nu är magen nästan ok, även om jag själv ännu är lite seg. En bra tumregel är alltså att köpa magmedicin där du blir sjuk, i inte hemma där Apoteket mest erbjuder Imodium. Så, det var dagens tipslåda.


/Erik

VÄRLDENS FULASTE: Juliaca kan ta priset

CUZCO. Det är inte så ofta under en resa som en plats framstår som rakt igenom anskrämlig, men staden Juliaca ett par mil ifrån Titicacasjöns västra strand kvalar faktiskt in. Känslan är att den i alla fall kommer in på Top 10 av världens fulaste städer.

Skälen är flera. Ingenting i Juliaca tycks färdigbyggt. Mer eller mindre vartenda hus man ser i denna relativt stora stad med hundratusen invånare är halvfärdigt. En eller två våningar, med ytterligare en i ofärdigt skick. Dräneringen fungerar inta - överallt breder lervälling ut sig. När vår buss kör in i stans yttre delar är det första vi ser en gruslastbil som lutar snett fastkörd i en leråker. Alla drivhjul snurrar runt förgäves och en grävmaskin bakom försöker skjuta på utan effekt. Tung traik dundrar genom Juliaca och man ser få normala bostadshus, fast men ska väl tillägga att vi bara hunnit se en liten del på vår genomresa.

Nu i alla fall är vi i Cuzco (som kan stavas lite hursomhelst, Cusco, Qusqo, mm). Det är härifrån man avgår för att besöka Inkastaden Machu Picchu samt utfoska Sacred Valley, som vi ska göra imorron. Cusco själv är en fin stad med trevliga gator och kolloniala byggnader (spanjorerna rev ner en hel del Inkatempel för att bygga kyrkor). Dessvärre är stan full av avgaser av alla risiga bussar och undermåliga taxis, vilket sänker betyget. 

På en av bilderna, med katedralen, syns huvudtorget, Placa del Armas, i Cusco. De två andra visar två av Juliacas sämre sidor./Erik


Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest