BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 29 april 2011

RYMDEN: NASA förbereder uppskjutning ikväll

TV: NASA:s näst sista färjeflygning

Endevaour laddas inför sista 
flygningen före pensionen
USA:s rymdstyrelse Nasa har gett klartecken att börja fylla bränsletankarna på rymdfärjan Endevaour för en två veckor lång flygning, STS-134, upp till rymdstationen ISS. Det blir Endevaours sista resa innan färjan pensioneras och NASA:s näst sista flygning med rymdfärjorna överhuvudtaget. En flygning återstår under sommaren, sedan läggs färjorna ned och världen blir beroende av gamla ryska raketer för flygningar till ISS. Endevaour är planerad att lyfta runt 22-tiden svensk tid på fredag den 29 april. Chanserna till start bedöms till 70 procent.

Det är blandade känslor hos de boende vid Kennedy Space Center i Florida när nu programmet går mot sitt slut, rapporterar Reuters. Många i befolkningen är nostalgiska och stolta över vad rymdprogrammet åstadkommit, flera katastrofer till trots, men känner frustration över att någon ersättare till rymdfärjorna inte finns, ännu i varje fall. Med tanke på kostnaderna är det sannolikt att det i framtiden blir privata arrangörer bakom rymdresorna.FLYG: Förbud mot vätskor på väg bort

EU mjukar upp reglerna 
på flygen – steg för steg
Reglerna som förbjuder dig att ta in vätska, till exempel en flaska vin, i handbagaget in i EU är på väg bort.  Från och med idag, fredag, kan passagerare som kommer från ett land utanför EU ta med sig vätskor vid transfer på en flygplats inom EU, skriver TT. Det är första steget i en plan för att trappa ned förbudsfloran kring flygningar som EU-kommissionen lagt fram, och som införs steg för steg i takt med att tekniken för att avgöra vätsketyp förbättras. Om två år ska det åter vara helt tillåtet att ta ombord harmlösa vätskor, är planen.

Vätskeförbudet har drivits hårt av EU efter ett misslyckat bombningsförsök med flytande sprängmedel för flera år sedan. Förbudet har ofta skapat långa köer och förvirring vid säkerhetskontrollen för resenärer som kommit utifrån EU och landat för att transferera till ett annat flyg inom unionen. 


Även andra säkerhetsprocedurer väcker stundom ilska bland resenärerna. I november 2010, lagom till Thanksgivinghelgen i USA då många reser, kallades det till uppror på internet mot det som kallas "full body scan", helkroppsskanning, som används för att säkra så passagerare inte har exempelvis vapen dolda på kroppen. 
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest