BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 28 maj 2011

SKÄRGÅRD: Helgtur med blåst och kyla

En vårkväll vid norra Nämdö
NÄMDÖ. Sitter vid norra Nämdö och har lyssnat på en repris av en gammal P3 Dokumentär, spännande historia om en misslyckad utpressning på 1980-talet. Har ätit middag (köttbullar, potatissallad och senapssill) och legat och sovit 45 minuter på ett trädäck som någon har byggt här vid strandkanten.

Kastade loss från Ingarö vid, om jag minns rätt, 13-tiden och gick över Nämdöfjärden nästan rakt öster ut genom mot Bullerö. Det är lite knepigt att ta sig dit, det går inga farleder i den delen av skärgårn utan man får navigera med hjälp av de kobbar och öar man kan identifiera. Bra övning. GPS:en är förstås ett otroligt hjälpmedel, även om man inte kan lita på den – den får "snurr" ibland och tappar sina satelliter, så då får man gripa till papperssjökortet.

Rundade hela Bullerö, som beskrivs som en "skärgårdsidyll", men hade svårt att hitta en vettig tilläggningsplats i lä. Vinden var syd-sydvästlig, 7-10 sekundmeter, och den lilla hamn som finns på ön var väldigt blåsig. Norröver är det svårt att komma intill och ön är inte bredare än att vinden kommer åt ändå. Är man själv på båten, som jag är nu, är det svårt att få till en bra tilläggning. Det finns en liten vik i nordost som visserligen är skyddad, men också väldigt grund – jag höll på att köra upp båten på stranden precis nedanför Bruno Liljefors gamla jakt- och feststuga.

Mitt projekt att se Bullerö denna helg sket sig alltså. Istället styrde jag västerut igen och la till slut till på norra spetsen av Nämdö, där jag ligger nu. Fin utsikt över den mörknande fjärden, med några enstaka segelbåtar ännu vid 21-tiden.

Det är inte direkt varmt här, värmaren går för fullt. Men inne i kajutan är det ändå rätt trivsamt, måste jag säga. Har pysslat en del med att räkna ut var jag ska montera min vhf-radio som jag har köpt, tror jag hittat en lösning. Kräver lite verktyg dock. Antenn måste jag också köpa.

Gokväll.

Middag vid norra Nämdö, lördag 28 maj.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest