BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

tisdag 14 juli 2009

Dansk ineffektivitet

Här har vi Kastrups passkontroll - varför man nu ska igenom den när man kommer från ett EU-land, mellanlandar i ett annat och ska till ett tredje. Schengen, hallå?! Danskarna har möjlighet att hålla tio-tolv passluckor öppna. Men väljer att bara öppna en enda. Undermåligt.

Sterling lever - i Danmark

KASTRUP. Som många flyg- och resintresserade vet gick det danska flygbolaget Sterling i konkurs i slutet av oktober 2008. Ändå kunde jag ta den här bilden alldeles nyss på Kastrup i Köpenhamn, åtta månader senare: en prima Sterlingkärra vid en av gaterna. Sterlings rutter, eller i alla fall en del av dem, togs över av norska Norwegian efter konkursen, men om även flygplansflottan ingick vet jag inte. Men i så fall skulle maskinen kunna vara opererad av norrmännen.

I vilket fall tycks lågkonjunkturen ha tvingat flygbranschen att spara in på för verksamheten så perifera saker som målarfärg. Om det nu inte är ett rekonstruerat Sterling som flyger, får kolla upp det.

NORDIRLAND: 20 poliser skadades

20 poliser skadades vid gårdagens sammandrabbningar efter Orange-orderns parad i Belfast och i andra delar av Nordirland, uppger Sky News nu på morgonen.

På temat flyg, så planeras strejker i London av anställda hos British Airways över hot om nedskärningar, enligt Sky News.

Samma kanal rapporterar också att journalister ska in till förhör angående avslöjandet av tidningen News of the Worlds avlyssning av en rad kändisars mobiltelefoner. De kan det här med skandaler i Storbritannien.

NORDIRLAND: Nytt våld idag i Belfast


Orange-ordern, som backar upp unionisterna/protestanterna i konflikten, marsherade genom centrala Belfast på söndagen och måndagen (bilden är från måndagen).

BELFAST/DUBLIN. På måndagskvällen bröt nytt våld ut i Nordirland, bland annat i Belfasts norra delar, efter Orange-orderns marsch tidigare på dagen. Protestanter kastade brandbomber och annat mot polisen, sa de nyss på Sky News och visade bolder av en brinnande personbil. Det var bland annat i de delar i Belfast vi var några timmar tidigare, där den religiösa och politiska segregationen är väldigt tydlig. Den höga polisnärvaron, med bepansrade Land Rovers och skyddsvästar som präglade Belfast idag, visade sig vara befogad.


När konflikten var öppen kunde vilken sida av den här bron man gick över på avgöra hur man bemöttes. På ena sidan av det bortre brofästet regerade katoliker, på den andra protestanter.


Här, i ett protestantiskt bostadsområde i norra Belfast, låg tidigare en bar, som republikaner/IRA bombade 1975. Vid minnesmärket låg på måndagen färska minneskransar.


Slagord mot Sinn Feins ledare Gerry Adams har sprejats på ett plank. Sinn Fein är IRA:s politiska gren.


En protestantisk organisation hyllas på en husvägg i en protestantisk del av norra Belfast. Ibland skiljer bara en gata de protestantiska områdena från de katolska. Liknande målningar finns i vart och vartannat gatuhörn i Belfasts utkanter, ihop med engelska och brittiska flaggor.

NORDIRLAND: Belfast en delad stad

BELFAST/DUBLIN. Nyss rapporterade de på Sky News om nytt våld i Nordirland, med bilder som visade en brinnande bil (toppnyheten vid midnatssändningen var dock svininfluensan, där en sexåring dött i London).

Går man utanför centrala delarna av Belfast kommer man in i de bostadsområden och förorter, bara en kvart från centrol, som ännu elva år efter fredsavtalet är djupt delade mellan protestanter (unionister) och katoliker (nationalister).
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest