BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 30 oktober 2008

UPPDATERING: Svenska reportern evakuerad till Rwanda

"Nu är vi i trygghet och det känns skönt", säger Anna Roxvall till SvD.se. Till TT säger hon: "Vi är smutsiga och hungriga, men det känns skönt att lämna Kongo".

Ex-kollega fast i krigets Kongo

Reportern Anna Roxvall som jobbade på SvD Näringsliv för något år sedan sitter fast i Kongo-Kinshasa sedan flera dagar men är nu på väg att evakueras med av FN. Hon intervjuades om det instabila läget i Ekot idag torsdag (klicka för att lyssna).

Hon åkte till Kongo tidigare under hösten och har rapporterat för TT:s räkning de senaste dagarna om inbördeskriget. Hon och den fotograf hon reser med tog skydd i ett sjukhus när staden Rutshuru.

"Sprängskador har vi sett, en kvinna som kom in på sjukhuset hade blivit av med sina ben", berättar Anna Roxvall. Situationen för de stora mängder flyktingar som finns i området är mycket dålig och vattnet på det sjukhus där de tagit skydd är exempelvis på väg att ta slut. "Det är fruktansvärt mycket barn som dör av undernäring", säger hon till Ekot.

TT rapporterade under torsdagen:

14:47 Svensk journalist evakueras
Journalisten Anna Roxvall som de senaste dagarna suttit fast på ett sjukhus i Rutshuru i Kongo-Kinshasa, har fått erbjudande om att evakueras med FN-helikopter till Goma. Hon beskriver läget i området som "ganska lugnt". (TT)


Mer läsning:

USA-valet: Obamas försprång minskar något

Barack Obamas försprång, vid ett snitt av de tio senaste opinionsundersökningarna, har minskat något till 6 procentenheter mot 7,3 för två dygn sedan. Men inte något opinionsinstitut ger John McCain ledningen.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest