BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 27 april 2009

MEXICO: Jordskalv skakar flunsadrabbat Mexico

Det av svininfluensan hårt drabbade Mexico skakas ikväll, svensk tid, av ett jordskalv i storleksordningen 5,8-6 på Richterskalan, enligt uppgifter på måndagskvällen. Nyhetsbyrån TT skickade 18.57 ut ett telegram som talar om svajande byggnader och därefter kom uppgifter om att folk evakueras ur byggnader i huvudstaden Mexico City med 20 miljoner invånare. Enligt ett annat telegram har skalvet sitt epicentrum cirka 25 mil söder om huvudstaden, nära staden Tixtla. Inga uppgifter om eventuella dödsoffer har kommit ännu.

Svininfluensan gör nu samtidigt att flygtrafiken till och från Mexico skärs ned, bland annat begränsar kommunistregimen på Kuba flygningarna till näraliggande mexikanska destinationer. Utbrottet av den svåra influensan får också ekonomiska effekter och riskerar försvåra finanskris och lågkonjunktur. Flygaktier drabbades på måndagen.

Sex svenskar som varit på resa i Mexico och USA testas just nu hemma i Sverige för eventuella svininfluensasmitta , enligt Smittskyddsinstitutet. Enligt SVT på måndagskvällen var faran över för fem av dem. Smittan uppges samtidigt inte vara allvarligare än vanlig influensa. Vaccin saknas däremot.

På måndagen hade UD ännu ingen avrådan från resor till Mexico med anledning av smittan. Tyska UD avråder däremot sina invånare från att resa till Mexico.

MEXICO: 103 döda hittills i dödsinfluensan

Misstänkta fall av den mexikanska mördarinfluensan, "Swine flu", rapporteras nu från flera länder, där folk som nyligen besökt Meixco har symptom. I Mexico City köar folk för kontroll och skolor har stängt till i början av maj. 103 dödsfall har rapporterats. Se tv-inslaget nedan.

Uppenbarligen går sådana här utbrott rätt snabbt – när jag var i Mexico för en dryg månad sedan handlade allt om knarkkriget, nån influensa hörde jag aldrig talas om. 


Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest