BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 14 april 2007

Resan i (ett fåtal) bilder

BILD-EXTRA Här kommer ett uppsamlingsheat med bilder från diverse håll. Inte alltid i kronologisk ordning.

Gatan där jag bodde första två nätterna i Kambodja. Grusväg mitt inne i Phnom Penh. Notera avsaknaden av gatlyktor - på kvällen blir det beckmörkt. Men bara några kvarter bort finns en paradgata ner mot floden, där också kungapalatset ligger. Besökare rekommenderas att bo längs flodkanten, där finns flera bra ställen.


Killing Fields strax utanför huvudstaden. Groparna på bilden ovan är massgravar.
Högar av skallar ligger kvar, liksom gamla kläder. Makaber turistattraktion, minst sagt. Svårt att ta in att detta var människor tidigare. Samt att det ändå var så sent som på 1970-talet som eländet utspelade sig. Pol Pot för sin del dog 1998, möjligen efter att ha begått självmord.
Det pågår förberedelser för en krigsförbrytartribunal i Kambodja nu mot diverse röda khmerledare, men det är osäkert om och i så fall när den kan bli av.


Röda khmerernas tortyrfängelse Toul Sleng inne i Phnom Penh. En skola gjordes om till förhörs- och dödsanstalt och små celler murades upp i klassrummen. Tusentals dog här. Blodstänk finns kvar på väggarna och tortyrredskapen står ungefär som de lämnades.

Här är jag vid en skjutbana en bit utanför stan. Jag, en amerikan och de två kanadensarna provskjöt bland annat Kalashnikov. En av de sjukaste turistattraktioner jag varit med om. Ett gäng tonåringar har hand om stället. På en meny står vilka vapen de erbjuder och vad det kostar per magasin.
På tegelväggen bakom mig finns en bild av en stridsvagn (inringad i rött på bilden). När vi skojar och undrar om vi kan få prova den, svarar en av kidsen, gravallvarligt:
- Ett skott, 1500 dollar.
Angkor Wat, Kambodja. Turister försöker ta sig upp för den galet branta trappan till det innersta templet i
denna jättebyggnad. Det svåraste är dock att gå nedåt märkte jag.

Jag lattjar med två kambodjanska ungar jag träffade i en annan tempelruin inne i djungeln.
Lilla bilden: ett jätteträd har växt sig igenom ett tempel.

På väg ut i Mekongdeltat med båt från Saigon (Ho Chi Minh), Vietnam. Det var väldigt varmt, väldigt mycket sol och jag hade väldigt lite solskyddsfaktor (lånade av några italienare senare).


De hade en otäck men bra fotoutställning på krigsmuseet i Saigon. En del av de här känner man igen förstås. Kvinnan som springer från napalmbombningen har skrivit en bok, "Flickan på bilden" eller något sådant, har det sagts mig.


Flytande marknad i Mekongdeltat. Notera hur mycket som finns kvar i form av fribord på den här båten.


Här har vi en liten del an Hong Kongs skyline på kvällen...


...och på dagen. Smoggen gör den tveklöst till en något tvivelaktig attraktion dagtid.


Det är helt ok att vakna upp på nattåget till en sådan här utsikt. Norra Vietnam på väg mot Hanoi.

En polisman patrullerar en trottoar i Guangzhou, Kina. En stad jag tyvärr inte alls hann komma underfund med. Det måste bli en särskild Kinaresa.

Kvällsutsikt från ett kafé i centrala Hanoi. En jättestad som känns som en småstad inne i gamla stan och centrum. Den där sjön man ser på bilden är de tydligen väldigt stolta över. Hanoi borde kanske förtjänat mer tid av mig, men det var ganska kallt och jag var småsur över att tiderna med tåget till Kina inte funkade.

Jovisst. Så klart gick det att få en Hanoipilsner. Ngt blaskig.
Jag står på strandpromenaden i Aberdeen, Hong Kong. En märklig plats. Full av historia inklusive delar av en utdöende befolkning som bor på floden - samtidigt som hyreskasernerna runt om (hela Hong Kong och även i viss mån Singapore förresten) snarast för tankarna till Östberlin.


Singapore. Jag och Jag åker linbana från Singapores fastland (om man nu kan kalla det för fastland eftersom hela landet är en ö) till bad- och turistön Sentosa strax söder om själva Singapore. Det är ösregn och åska.Status på fotofronten: under hela resan har jag tagit cirka 990 bilder och filmsnuttar som upptar över 2 gb på disken. Bra jobbat!

Sverige: ett stort land med lite folk

Hemma. Konstig känsla att sitta och titta på bilder från en middag man hade i Singapore för två dygn sedan.
Det som slår mig när jag går den korta premonaden i sommarvädret från flygbussen och hem är: jösses vad lite folk det är i Stockholm. Under en månad har jag vant mig vid att gator, trottoarer, trappuppgångar, entrér, bussar och t-banor är fulla av folk. Liv och rörelse. När jag kliver in i min trappuppgång är det knäpp tyst. Antar att en besökare från Kambodja eller kanske Singapore skulle tycka att det känns väldigt konstigt och ensamt. Det är en nyttig erfarenhet.

Datorn varnar för virus (!) när jag försöker tömma kameran på bilder, men det ska nog gå att fixa.Status på badrummet: långt ifrån klart...

Dags ladda för nästa resa


Stockholm-Arlanda. Skönt att det är så fint väder, även om jag föredrar värmen i Singapore. Skulle gärna kliva på ett nytt plan någonstans om ett par dagar.
Irriterande nog har jag fått rapport om att mitt badrum INTE är färdigt trots att de haft en månad på sig. Det var inte vad jag sett fram emot. J---a hantverkare. Men så kan de också se sig i månen efter några pengar innan det är klart. Så är det med det.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest