BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

torsdag 10 februari 2011

EGYPTEN: PRESIDENTEN TALAR DIREKT I TV

BREAKING NEWS MUBARAK STANNAR TILL VAL HÅLLS I SEPTEMBER – ILSKA I KAIRO
TV-TAL DIREKT I KVÄLL: Hosni Mubarak höll sitt tv-tal runt en timme försenad i egyptisk stats-tv. Resultatet lär skapa stor ilska hos demonstranterna som samlats ikväll igen i hundratusental på Tahrirtorget i Kairo. "Inget nytt", lyder de inledande kommentarerna. Presidenten söker stöd för att föra landet ur krisen fram tills dess att val kan hållas i september, allt med militärens stöd, säger Mubarak. "Jag kan inte acceptera att ta order utifrån", säger Mubarak också, "och jag är tydlig med att jag inte kommer att ställa upp för en ny period som president. Jag kommer att fortsätta mina sysslor och kommer att stanna kvar tills fira val kan hållas i september" sa han, men nämnde också att viss makt lämnas över till vicepresident Suleiman.

Den positiva stämning som omgav torget och kommentarerna inför Mubaraks tal har nu förbytts i ilska och, kan man notera, en viss självkritik bland tv-kommentatorer som mer eller mindre var säkra på ett besked om att Mubarak går. Den tesen ackompangerade också de besked som kom tidigare på kvällen. Det spekuleras kring att Mubarak helt enkelt inte är förmögen att läsa situationen rätt. Nu är risken stor för våldsamma protester, spekulerar man, vid den stora mässan på fredag.

"Ett politiskt självmord av regimen" kallar en av Al Jazeeras experter diktaturens besked ikväll. "Revolutionen kommer på fredag", då "fler än någonsin" väntas ta till gatorna. "Totalt kaos och mycket våld" förutspås.

Ingen kommentar hade kommit från Vita Huset i Washington DC, där Obama tidigare ikväll också tycktes mena att Mubarak var på väg bort inom kort och att USA stödde en kontrollerad reform i Egypten. Möjligen tyder tystnaden på viss chock från USA:s sida.

En halvtimme efter presidenten, vid 22.30-tiden svensk tid, höll vicepresident Suleiman ett eget tv-tal, där han också talade om den "a roadmap" som lagts fram för att möta kraven från protesterna. Han menade att alla krav skulle mötas och att alla skulle "se fram emot framtiden". "Fridom och demokrati", sa Suleiman, fanns i pipeline.

Vicepresident Omar Suleiman kallade på Egyptens ungdomar och sa att de borde gå hem och börja jobba igen. "Lyssna inte på satellit-tv-stationerna", sa Suleiman med tydlig riktning mot främst Al Jazeera som täckt händelserna nära i tre veckor, "utan lyssna till era egna samveten".

President Mubarak sa i sitt tal strax innan också att han känner sig ansvarig och skyldig för de ungdomar som skadats och dödats i protesterna. "Jag har varit ung precis som ni", säger Mubarak. "Jag har försvarat mitt land och gått i krig."

Mubarak har, säker han och räknar upp en rad punkter, föreslagit ändringar i konstitutionen för att föra över makt till parlamentet. Vissa punkter i konstitutionen ska också slopas. Manövern ska troligen ses som ett försök att blidka folket och indikera en vilja att genomföra en demokratisering av landets statsskick.

"Egypten går igenom en tidpunkt som kommer att definiera landet", noterar Mubarak. "Era krav är lagliga och rimliga", säger han också med hänvisning till demonstranterna. Första prioritet nu är att återta förtroendet för Egypten, dess ekonomi och samhället. Ekonomin har skadats svårt, konstaterar Mubarak.

Beskedet från presidenten stämmer inte överens med de läckor och inledande kommentarer från bland annat militärledningen, som snarare hintade om hans snara avgång. Det spekuleras nu och våldsamma protester och fortsatta demonstrationer och strejker, vilket setts senaste dygnen, i Egypten.

EGYPTEN: Mubarak väntas meddela sin avgång på tv

PÅ TV JUST NU: "HOSNI MUBARAK AVGÅR I NATT"
BREAKING NEWS JUST NU rapporterar Al Jazeera och BBC direkt från Kairo att president Hosni Mubarak avgår ikväll eller inatt. Presidenten var planerad att hålla ett tal till nationen kl 21 svensk tid, en tidpunkt som nu dagits över med runt en halvtimme. Nyss rapporterade egyptisk stats-tv att talet skulle hållas inom kort.

Via nyhetsbyråer kommer nu, klockan 20.40 svensk tid, en rapport från tv-kanalen Al Arabya som säger att Mubarak ska meddela att han överför makten till vicepresident Suleiman och att han gör vissa förändringar i landets konstitution. Uppgifterna är obekräftade för tillfället.

Oppisionsgruppen Muslimska brödraskapet, som länge varit förbjuden i Egypten men som så sent som i söndags satt i förhandlingar med vicepresident Omar Suleiman, säger ikväll att de befarar en militärkupp, där armén tar kontroll över landet på ett sätt som inte har stöd i konstitutionen.

BBC News, som sitter och följer egyptisk stats-tv, rapporterar vid 21-36 svensk tid via Twitter:
[Klockan] 2021: Egyptian TV is now broadcasting a promotional video for Egypt - images of hardworking people, modern businesses, tourist sites and sporting achievements. Still no president.
Bilder visas av tiotusentals firande egyptier på Tahrirtorget i Kairo, där protesterna varat i två veckor nu. Ljudnivån på torget är enorm. Militären har meddelat tidigare i kväll att presidenten är på väg att lämna, en historisk händelse, men vad som kommer efteråt är än så länge oklart. Det tycks troligt att militären, åtminstone tillfälligt, tag kontrollen över Egypten.


Egypten har kokat av intensiva rykten ikväll om att president Hosni Mubarak är på väg att avgå. Militären tycks stärka greppet om makten i Kairo och SVT:s Aktuellt rapporterar vid 18-tiden att armén avråder journalister från att vistas kring Tahrirtorget i centrala Kairo eftersom oroligheter är att vänta. 

Ryktena fick en rad av världens stora medier, inklusive New York Times, BBC och Al Jazeera, att skicka ut nyhetsflashar på torsdagsmiddagen om att något är på väg att hända i Kairo, där protesterna pågått i 15 dagar, dock utan någon bekräftelse.

Frågan, en öppen fråga, är också vem som i så fall tar över. Blir det ett militärstyre i väntan på nya val, eller tar den nyligen utsedde vicepresidenten Omar Suleiman över efter Mubarak? Innebär något av alternativen att Egypten blir en demokrati värd namnet?

Sanningshalten bakom uppgifterna om den påstådda avgången måste än så länge bedömas som mycket osäker. Å ena sidan rapporterades Mubarak ha lämnat Egypten redan under onsdagen, å andra sidan sades han vara på väg att hålla ett tal till nationen senare i kväll. Två obekräftade uppgifter som inte går ihop.
Så här rapporterar BBC på torsdagskvällen:
Egypt's President Hosni Mubarak is to make an address on national television, amid suggestions that he is preparing to step down.
A senior member of Egypt's governing party, Hossan Badrawi, has told the BBC he "hopes" Mr Mubarak will transfer power to Vice-President Omar Suleiman.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest