BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 8 oktober 2010

NOBELS FREDSPRIS: Kina Blockerar sökningar

TV: Så hindrar Peking informationen att spridas

Kinesiska Liu Xiaobo en 
världsnyhet – utom i Kina
Liu Xiaobo, 55, den kinesiska människorätts- och demokratiaktivisten som sitter fängslad i Kina för sina protester mot regimen i Peking, vinner Nobels Fredspris 2010. Det meddelades från Oslo på fredagen.

Men i den kommunistiska enpartidiktaturen Kina är fredspriset ingen stor nyhet. Orsaken: få vet om det. Sökningar på "Liu Xiaobo" på det kinesiska internet resulterar inte om någon information alls, beroende på den kinesiska internetcensuren. I inslaget från CNN här ovan får du veta hur censuren fungerar. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att nyheten priset inte lyckats sippra igenom censuren till den breda massan i Kina.

Utnämnandet har redan lett till försämrade relationer mellan Kina och Norge, som traditionellt utser fredsprisvinnaren. Priset har fördömts från Peking på fredagen, där västmedier hindrades från att komma i närheten av Lius frus bostad för att göra intervjuer.

Liu har bland annat protesterat enligt icke vålds-principen mot massakern på Himmelska Fridens torg i Peking 1989 och ligger bakom Charter 88, ett upprop mot regimen med uppmaning att införa mänskliga fri- och rättigheter.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest