BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 28 januari 2011

EGYPTEN: Regimen mobiliserar – kaos i Kairo

KAIRO IKVÄLL: VÅLD, KAOS & BRAND SKAKAR REGIMEN
JUST NU: Kairo skakas ikväll av våldsamma folkliga protester, inspirerade av upproret i Tunisien för ett par veckor sedan, och regimen med president Hosni Mubarak i spetsen mobiliserar för att slå tillbaka demonstrationerna. Även från Alexandria rapporteras om demonstrationer. Utegångsförbud har införts i Kairo, vilket ignoreras, och polis samt militär har beordrats ut på gatorna för att styra upp situationen. Risken är nu stor för blodiga sammandrabbningar. Fem dödsfall och 870 skadade har rapporterats enligt svensk tv på fredagskvällen.

Tv-kanalen Al Jazeera rapporterar att Egypt Air ställer in alla flyg från Egypten i tolv timmar.

Egyptiska myndigheter stängde under torsdagen och fredagen ned i princip hela internet i landet och beordrade mobilteleoperatörer att stänga ned sina nät. Det var ett försök att försvåra för den svaga oppositionen att organisera fortsatta protester, vars syfte är att försöka välta diktaturen över ända. Operatören Vodafone har postat följande meddelande på sin hemsida:
"All mobile operators in Egypt have been instructed to suspend services in selected areas. Under Egyptian legislation the authorities have the right to issue such an order and we are obliged to comply with it. The Egyptian authorities will be clarifying the situation in due course."
Nedstängningen av internet förvånar expertisen eftersom den skett så koordinerat och slagit näst intill 100-procentigt. Till SvD säger Marcin de Kaminski, doktorand vid Lunds universitet och nätexpert:

– Internet är väldigt viktigt men också väldigt sårbart och ganska centraliserat. Går man på rätt punkter kan man stänga ner stora delar av det.
Han tror inte att det varit svårt för regimen i Egypten att koppla ner kabeln.
– Det är rimligt att staten har kontroll över infrastrukturen i ett sånt land, eller att det inte krävs mycket påtryckningar för att stänga ner internet. Det skulle inte förvåna mig om det mest är som att trycka på en knapp för regimen.
Under eftermniddagen gick svenska UD ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria och Suez.

Protesterna har pågått i fyra dagar i Egypten men eskalerar nu våldsamt mot slutet av veckan. SVT Aktuellts Lena Pettersson på plats i Kairo rapporterar på fredagskvällen om "fullständigt kaos" där hpn befann sig.

– Demonstranter försöker just nu ta sig in genom grindarna till statstelevisionen. Det är uppenbart att myndigheterna inte har någon kontroll, säger SVT:s korrespondent.

En militärkolonn körde just igenom centrala Kairo, oklart vad den ska användas till. Samtidigt rapporteras om sammandrabbningar mellan polis och militär, vilket tyder på att ena sidan kan vara på väg att ställa sig på folkets sida.

På sociala mediesajten Twitter rasar rapporterna om och i viss mån från Egypten in på fredagskvällen i hundratals inlägg per minut:

Twitter ikväll vid en sökning på "Cairo".
På finansmarknaderna steg oljepriset samtidigt som flera börser föll som effekt på det kraftigt oroliga läget i Egypten, där en effekt möjligen kan bli påverkan på oljeshippingen via Suezkanalen.

Parallellt med oroligheterna i Egypten pågick under fredagen demonstrationer även i bland annat Jordanien, även där med krav på regimens avgång, rapporterar Al Jazeera.

EGYPTEN: Partihögkvarteret i brand

Nyheterna om kaos i Egypten, och särskilt Kairo, kommer nu slag i slag
på fredagseftermiddagen. Stridsvagnar syns på gatorna,
partihögkvarteret uppges stå i lågor och polis och militär försöker
slå ned protesterna. Uppdateringar väntas om läget.

EGYPTEN: UD avråder från Kairo - militär på gatorna

JUST NU: TT flashade just om att Utrikesdepartementet, UD, uppdaterat
sin reserekommendation angående Egypten. UD avråder nu från "icke
nödvändiga resor" till Kairo. "Militär syns på gatorna", enligt UD.

• UD:s information om Egypten: http://www.regeringen.se/sb/d/2688/a/51459

EGYPTEN: Upplopp hotar ikväll

JUST NU: Den pågående revolutionen i Tunisien sprider sig i Nordafrika. Spänningarna i Egypten försämras snabbt idag. Det finns stor risk för sammandrabbning mellan tudentals demonstranter som samlats i Alexandria och utanför ett av president Mubaraks palats i Kairo, rapporterar nyhetsbyråerna. Diktaturen har idag beordrat teleoperatörer, bland andra Vodafone, i landet att stänga ned näten för att försvåra för demonstranter att organisera sig (en vanlig åtgärd i diktaturer). Fredspristagaren, oppositionsledaren och förre atominspektionschefen ElBaradei har gripits av egyptisk polis sedan han igår reste till Egypten för att stödja protesterna mot regimen, rapporterar Al-Jazeera.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest