BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 10 september 2010

KÖPENHAMN: Explosion mitt i centrum

Ekstra Bladets hemsida på fredagen.
Motiven ännu oklara bakom 
bomben mitt i Köpenhamn 
Vad som misstänktes vara ett misslyckat terrorattentat mitt i centrala Köpenhamn på fredagseftermiddagen, då en mansperson utlöste en mindre sprängladdning på ett hotell mitt i Köpenhamn, kan visa sig vara någon annan typ av kriminalitet utan kopplingar till terrorism. Det skriver bland andra danska Politiken på lördagen utan att uppge några källor. Massiva efterforskningar pågår kring vad som ligger bakom dådet, som inträffade 12:39 på fredagen. En man flydde från hotellet men greps nästan direkt av polisen. Enligt pressuppgifter utlöstes sprängladdningen inne på ett badrum i Hotel Jørgensen.

En misstanke är att den gripne bombmannen höll på att blanda till kemikalier för att göra en större bomb, men gjorde ett misstag varvid laddningen gick av. Ett par oroande omständigheter, som omvärlds- och säkerhetsanalysföretaget Stratfor noterar i en rapport skriven igår, vilka skulle stödja tesen om terrorism är dels att det idag är årsdagen för 11 september-attentaten i New York. Man behöver inte vara överdrivet konspiratorisk för att tänka sig att laddningen skulle ha använts idag, lördag. Stratfor noterar också att medan det aktuella hotellet i sig inte är ett särskilt hett bombmål, så skulle Köpenhamns närbelägna centralstation kunna vara det. Som bekant har Danmark också backat upp USA:s krig mot terrorismen, och Muhammed-karikatyrerna i en dansk tidning för några år sedan gav landet stor negativ uppmärksamhet i muslimska länder.

Men hittills finns inga kända bevis som stöder vare sig att bombmannen var en del i en terrorgrupp, eller att han själv är en religiös extremist. Det återstår helt enkelt ännu att se vad som låg bakom den märkliga incidenten i Köpenhamn. 

KARTA: Här smällde sprängladdningen
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest