BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 31 maj 2010

MELLAN ÖSTERN: Döda på Gazafartyg

TV: Här bordar israelisk militär hjälpfartyget
Israels dödsattack
fördöms av världen
Upp till 19 döda – Israel: "Självförsvar"
UPPDATERAD: De sex fartyg med bland annat svenska aktivister ombord som var på väg på Medelhavet med en hjälpsändning till det avspärrade Gaza, har stoppats av Israel i natt. Åtminstone ett av fartygen stormades och israelisk militär ska ha öppnat eld. Enligt uppgifter på morgonen har över tio personer dödats vid angreppet.

I Turkiet, varifrån flera av fartygen och aktivisterna ombord kommer, rapporteras att två av de turkiska aktivisterna ombord har dödats. Den israeliska militären ska ha mött hårt motstånd ombord från personer med yxor och knivar, enligt uppgifter från en israelisk tv-kanal. AP skriver att en aktivist ska ha snott ett skjutvapen från en israelisk militär, som avfyrades av misstag eller avsiktligt. Israelisk tv påstår att "minst 19" dödats.

Uppgifter förekommer om att Israels aktion mot fartygen, som man hotat stoppa med "begränsat våld" från militären, har skett på internationellt vatten. Det är i så fall försvårande för Israel, eftersom ett land bara har jurisdiktion på sitt eget territorialvatten.

Israel hävdar att soldaterna agerat i självförsvar när de kom ombord på fartygen, och ett par filmer som dykt upp på internet (se videorutan ovan samt den här länken) ger visst stöd för det. Där ses påstådda aktivister som slår mot soldaterna med käppar. Samtidigt borde demonstranter med käppar inte vara någon match för den välutrustade och välutbildade israeliska militären. Dödsfallen och "självförsvaret" ska också ses mot bakgrund av att attacken ska ha skett på internationellt vatten.


Från stora delar av världen fördöms nu dödsskjutningarna och Israels bordning av fartygen.

ANALYS: Av de osäkra uppgifter som kommit under dagen kan man åtminstone slå fast tre saker:

1. Själva operationen verkar ha varit klantigt utförd, alternativt gått snett på ett sätt som Israel inte väntat sig. På den film som cirkulerar på internet och som visar när kaos utbryter ombord på ett av fartygen, syns en ensam beväpnad israelisk soldat som direkt tvingas springa och gömma sig för aktivisterna ombord. Soldaten tycks ha firats ned från helikopter. Det kan inte vara en lämplig strategi att vinscha ned enstaka soldater direkt på däck om syftet är att stoppa en konvoj.

2. Uppgifter finns om att aktivisterna tillgrep ett vapen av en israelisk militär som användes mot militären själv. Det är förstås försvårande för aktivisterna, om det stämmer, att de stjäl vapen och själva öppnar eld, när nu syftet med konvojen sägs vara fredligt. Samtidigt – skedde tillslaget på internationellt vatten så hade Israel ändå ingen rätt att ta över fartygen. Och återigen: det tycks tyda på viss klantighet att kunna sno vapen från en militär.

3. Hur man än vänder och vrider på saken så är tillslaget och dödsfallen en massiv prestigeförlust för Israel. I princip "hela världen", som det rapporteras nu, fördömer operationen, som ger vatten på kvarnen åt alla arabländerna i regionen, inklusive USA:s antagonist Iran.

Bland andra den svenska författaren Henning Mankell fanns ombord på ett av fartygen. Status för honom och andra svenskar liksom de flera hundra övriga aktivisterna var okänd vid 17-tiden. Den israeliska militären styrde fartygen under dagen mot hamnstaden Ashdod. Svensk UD-personal har inte fått komma in på hamnområdet där, enligt Ekot.

En bloggare på Sky News resonerar kring den "klantiga operationen":
Det var aldrig tänkt att se bra ut, och det visste israelerna. Men det skulle heller aldrig bli så här illa.
Turkiska fartyget "Mavi Marmara" i konvojen "Ship to Gaza" som bordades av israelisk militär tidigt i morse.

JOBB: Sista kraftansträngning


Mellan mitt bloggande om Israels galna attack i morse mot hjälpsändningen till Gaza så sitter jag och försöker jobba lite själv också idag. Det handlar om insäljning av ett antal jobb som blivit liggande sedan min tremånadersresa tidigare i år.

Bland är det ett reportage från Bangladesh, som bland annat tar upp landets problem med att få investeringar så att levnadsstandarden kan höjas, de livsfarliga arbetsvillkoren vid skeppskyrkogården i Chittagong med mera. Mängder med bilder finns.

Dessutom har ett ganska lättsmält resereportage från världens största fisk- och skalgjursmarknad i Tokyo, Tsukiji Fish Market, blivit liggande till vilket det finns rätt bra bilder.

När man ändå är igång kan man kasta in en trevlig artikel om att öluffa i Fiji med familjen. Paradisiska bilder.

Så det är detta jag pysslar med idag. Nu efter lunch gick jag visst ner i matkoma dock, så jag borde ta mig ut på en promenad för att få lite luft, så får vi se om krafterna återvänder.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest