BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 31 oktober 2008

Så reser du billigt - trots dyrare valutor

Det är fortsatt total cirkus på valutamarknaden. Efter en kraftig förstärkning av kronan mot dollarn på torsdagen då kursen sjönk från 8 kronor till 7,62 så tappar kronan mark igen idag, fredag. Just nu på eftermiddagen handlas den kring 7,70-7,80 i en uppåtgående trend (se grafiken, den röda linjen markerar torsdagens stängningskurs).

"Vi har sett rörelser i stora valutor på upp emot 10 procent på en dag. Det är helt sjuka rörelser. De senaste veckorna har varit mer volatila på valutamarknaden än någon gång tidigare", säger Johan Javeus, chefstrateg för valutor på SEB, till E24.se (klicka här för att komma till artikeln).

Det är finanskrisen som ger upphov till de stora rörelserna (volatilitet), ett tecken på att finansmarknaden inte fungerar som den ska.

Sedan sommarens bottennotering för dollarn på under 6 kronor har kronan i vilket fall försvagats rejält mot både euro och dollar. Euron handlas nu till cirka 9,90. 

För den som planerar en utlandsresa, men inte bestämt resmål än, går det trots allt att komma undan billigt. Valutorna i exempelvis Sydafrika, Brasilien och Australien har tappat ännu mer, skrev SvD Näringsliv om nyligen (klicka för att läsa artikeln).
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest