BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

tisdag 5 oktober 2010

RESOR: Här är nya resetrenderna

Ur "Sällskapsresan" i regi av Lasse Åberg från 1980.
Gran Canaria är tillbaka
Resebranschen verkar ha fått fart igen. Bokningsläget inför vintern och nästa sommar ser "gynnsamt ut" rapporterar brittiska TUI Travel, som bland annat äger Fritidsresor. Britternas egna bokningar till vintersäsongen ligger 17 procent högre än för ett år sedan, trots den bräckliga brittiska ekonomin, och bokningarna i Norden är upp hela 18 procent. En anledning påstås vara att resenärerna drar sig till de stora resevaruhusen när det gäller charter snarare än till småspelare för att undvika risken för konkurs. Hos svenska resebyrån Ticket har bokningarna ökat än mer, 37 procent upp, jämfört med förra vintern. Resebolagen förbättrar nu kapaciteten under vintern för att klara av att täcka behovet.

Inom trenderna på charterfronten så gör en gammal klassiker comeback, enligt Ticket: Gran Canaria. Samtidigt ligger thailändska Phuket inte längre i topp när svenskarna bokar sig bort från vintermörkret. Populära är också Teneriffa, Bangkok och Hurghada i Egypten.

Vad gäller enskilda länder så ligger Spanien i topp i vinter, följt av svenskklassikern Thailand, Egypten och USA. Resor till USA gynnas förstås av den fallande dollarn, som rasat i värde från cirka 7,30 till 6,70 på ungefär en månad (se kurvan).

Enligt flygsöksajten Skyscanner är även de thailändska grannländerna i Sydostasien som Vietnam, men även Kina, på en uppåtstigande hos svenskarna.

TERRORHOT: USA, Australien och Sverige skärper reseråd

Ökat terrorhot i Europa
Säkerhetsvarningarna skärps. På måndagen kom svenska UD med en uppdaterad rekommendation vad gäller svenskars resor till Europa, kommunicerad på departementets blogg, med innebörden att folk ska vara allmänt försiktiga och i möjligaste mån undvika stora offentliga folksamlingar, med mera. Den varningen följde på USA:s råd till amerikaner att vara försiktiga i Europa. På tisdagen följer nu Australien, som baserat på USA:s varning för resor i Europa uppdaterat sina reseråd i 30 europeiska länder. Den amerikanska tv-kanalen Fox News citerar anonyma säkerhetskällor som påstår sig känna till en lista på potentiella terrormål, inklusive Eiffeltornet och katedralen Notre Dam i Paris och Brandenburger Tor i Berlin.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest