BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 22 augusti 2010

BAD: Badberget enda chansen i Linanäs

Sista badet 
på semestern
LINANÄS, LJUSTERÖ. Har nu badat och ätit gravad lax med dillstuvad potatis. Gott. Den första brygga som Vaxholmsbåten lägger till vid på Ljusterö är Linanäs, ett litet samhälle med gästhamn, krog, restaurang och affär. Hit går även SL-bussar från Danderyds sjukhus så den där riktiga skärgårdskänslan infinner sig kanske inte, den man hittar på Möja, Ingmarsö och andra öar längre ut i havsbandet.
Men bada går som sagt. När du går av båten kliver du rakt över vändplanen med ett träd mitt på och fortsätter in på en liten väg rakt fram, lite svår att se först. När du passerat några hustomter till höger kommer du till en skylt, "Badberget", och en stig till höger. Den leder till ett, just det, berg som man kan bada ifrån. Det finns till och med stege, lite fjompigt men bra att ha när brisen ligger på och ger en hel del vågor som den gjorde idag.
Snart tar jag båten åter mot Stockholm. Båtresan, fyra timmar t&r, är ju mer än halva nöjet.

BILDEXTRA: 20 bilder från Ljusterö T&R

SKÄRGÅRD: Sista resan till Ljusterö

Sitter på akterdäck ombord på 9-båten till Ljusterö. Två timmar dit, två timmar hem. Det här blir, om man vill vara lite dramatisk, den sista resan på en ledighet som bortsett från en månads jobb i sommar började den 15 december förra året då jag åkte till Sydney. Vill man vara lite mindre dramatisk kan man säga att Ljusterö blir det sista jag gör på 2010 års semester, som i övrigt inkluderar bland annat Amsterdam, Köpenhamn, Umeå och Västervik, i den ordningen.

Ljusterö, har jag läst, har gamla anor som skärgårssamhälle och har en hel del bofasta. Jag misstänker att några av dem är de lite och vindpinade människor som sitter en trappa ner på båten och läser tidningen just nu, på väg hem efter ärenden i land. Ön har krog, affär och en hel del annan service som gör det till ett rätt bekvämt resmål hoppas jag.

Vi noterar växlande molnighet, en svag bris och uppskattningsvis 17 grader så här kl 09.18. Det kan bli en fin dag.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest