BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 2 februari 2011

EGYPTEN - Bra läsning: Spelet bakom kulisserna

NEW YORK TIMES har storyn alla bör läsa som vill förstå motiven bakom Mubaraks besked att inte ställa upp för omval, USA:s roll och agerande, och hur Washington togs på sängen och tvingade omvärdera hela sin Mellanösternpolitik och stödet till en av sina främsta allierade i regionen på rekordkort tid.

Så sent som i slutet av förra veckan var USA berett att fortsätta backa upp Mubaraks regim, visat NYT:s granskning. Men helgens protester vid Tahrirtorget i Kairo förändrade allt - i takt med att de ekonoiska konsekvenserna för både Egypten och regionen förvärrades för varje minut. 36 timmar senare låg en helt annan strategi klar - Mubarak var tvungen att offras, när han nu så uppenbart förlorat allt initiativ inklusive greppet om landets armé.

Från Washington lyfte en privatjet med destination Kairo och en diplomat ombord med ett delikat uppdrag: säg åt Mubarak att han måste bort.

>>> Länk: http://nyti.ms/eCv9iq

EGYPTEN: Video: Egyptian Protestors Clash

CNBC.com Article: Egyptian Protestors Clash

Clashes broke out between opponents and supporters of President Hosni Mubarak in central Cairo.

Full Story:
http://www.cnbc.com/id/15840232?play=1&video=1776741600


EGYPTEN: Militären pressa på för normalisering

Dagen efter Mubaraks tal om att han sitter kvar till september, vilket demonstranterna på Tahrirtorget igår kväll inte verkade uppskatta särskilt mycket, pressar militären nu på för att få till stånd en återgång till ett normalt liv i Kairo och Egypten. Detta sedan USA:s president Obama i sin tur sagt igårkväll att en maktövergång måste ske snabbare in till september.

Just nu kommer dessutom rapporter via CNN om våldsamma sammandrabbningar mellan antiregeringsdemonstranter och supportrar till Mubarak.

EGYPTEN: Obama: Mubarak måste bytas ut nu

BREAKING NEWS: USA:s president Obama säger att makten måste flyttas från Mubarak nu, enligt nyhetsflash nyss. Situationen bedöms för ohållbar. USA tycks därmed svänga om och tar sin hand ifrån Mubarak, om uppgiften stämmer.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest