BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 17 maj 2010

ALICANTE IGEN: Ny etapp imorgonDet föll sig så lämpligt att jag landade i Alicante ännu en natt. Det var ingen poäng med att fortsätta söderut, ditåt jag ska, ikväll eftersom klockan var 18 redan när jag kom åter från bergen. Den skulle ha varit ännu mer, men de har byggt en ny motorväg och infarten till den gamla roligare krokiga vägen som går mellan Alcoy och Alicante vet jag inte vart den tagit vägen. Så det gick på 50 minuter ned till kusten igen.

Nu har jag tagit in på ett hotell (bilderna) där jag nääästan har havsutsikt nere vid hamnen. Kostnad: 20 euro (duschen i korridoren). Nu ska jag ut och käka och ta en öl. Hej.

BERGSTUR: Europas vackraste landsväg


Serpentinväg sedd ovanifrån längs landsvägen CV-70, Spanien.
Vackrare bilkörning är svår att få
UPPDATERAD: Nu med bilder.

Väg CV-70 västerut från Benidorm måste vara en av Europas vackraste landsvägar, där den snirklar sig fram längs en lång dalgång, en gång troligen frammejslad av en flod längst nere. Avstånden är inte långa - från Benidorm till där jag är nu är det kanske fyra-fem mil men det har tagit tre timmar, iofs med en hel del fotostopp längs denna senic route.


Guadalest, längs CV-70.

Det första stoppet man passerar är Guadanest, eller om det ska in ett l nånstans, en gammal morisk by vars främsta sevärdhet är ett fort som byggts längst uppe på en klippa i dalgången. Utsikten är svårslagen, man ser Medelhavet långt därborta i diset. Ingången till byn är huggen rakt genom klippan för att den skulle vara lätt att försvara. Stället är nedlusat med turister, varav många skeppas in med buss från Benidorm och andra resorts längs kusten.

Nu sitter jag under ett träd i skuggan med min iPhone i Alcoy, dit man kommer via CV-70 västerut.

Det är en hyggligt stor stad där jag egentligen inte tänkt mer än att vända söderut igen, men Alcoy är oväntat trevlig och modern, inte det slitna jordbruksregionalcentrum jag hade väntat mig.

Det är förvisso måndag, men hela stan verkar ha siesta. Byggnaderna klänger sig fast längst båda sidor av dalgången, med den uttorkade flodfåran i mitten. Jag har lagt i p-pengar till kl17, därefter kör jag troligen en bit söderut längs någon av vägarna i riktning Alicante igen. Jag hade inte tänkt bo där något mer, men som den här rutten artar sig så skulle det passa rätt bra med ett stopp till. Vi får se.

Souvenirhandduk i Guadalest.

Punkten A, vid bergsstaden Alcoy, är där jag skrev inlägget. Rutten Alicante-Benidorm-Alcoy-åter Alicante är ganska exakt 20 mil.

Guadalest.

Den här huvudlösa damen står på kyrkogården i bergsbyn Guadalest, som en sorts morbid lämning av en tid som flytt.

Fasad i Alcoy.

Utsikt över Alcoy.


BENIDORM: Strand och betong


Har nu snabbt kollat in pensionärs- och partypatadiset Benidorm, några mil norr om Alicante. Chansen är god att jag aldrig kommer dit igen, det lockar inte direkt. Beachen är fin men stället är helt sönderbyggt av höga betonghus och kringgärdat av motorväg. Klientelet som jag såg består till stor del av lätt överviktiga nordeuropéer i bar överkropp som vaggar omkring mellan paella-ställena nere vid strandvägen.

Nu: vidare mot byn Guadalnest, eller hur det nu stavas.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest