BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 10 april 2010

POLEN: Presidenten i dödskrasch


Här dog Polens högsta ledning
Polens president Lech Kaczynski, hans fru, chefen för centralbanken, alla högsta cheferna för landets väpnade styrkor, flera parlamentsledamöter och andra högt uppsatta personer omkom i en flygkrasch med en ryskbyggd Tupolev TU-154 i Ryssland på lördagen. Ingen ska ha överlevt. Dödssiffran ligger enligt medier på 97 personer.

Polen är i nationell chock av beskedet, rapporterar bland andra BBC. Talmannen i parlamentet tar tills vidare över presidentens uppgifter. Val i Polen kommer att utlysas i förtid. Enligt SvD finns anledning att misstänka pilotfel bakom haveriet, där planet ska ha kraschat in i trädtoppar strax före landning.

Utplåningen av Polens militära ledarskap får i sig större effekt än att presidenten omkommit, skriver CNN i en analys.

SHANGHAI: Tidernas världsutställning


Miljardmässa att minnas
Rapport från Shanghai. Den 1 maj öppnar världsutställningen i Shanghai - ett jippo av megaformat dit minst 70 miljoner besökare väntas och där Sverige deltar med en paviljong för knappt 160 miljoner kronor. Idag i SvD Näringsliv kan du läsa min rapport från ett Shanghai som byggts om totalt för mångmiljardbelopp de senaste åren inför eventet. • Texten finns även här.
Rättelse: I artikeln står det att Kinas paviljong är "rund" men den är istället extremt fyrkantig. Någon på tidningen har ändrat i texten från det jag skrev, nämligen att paviljongen är "runt" 60 meter hög.

Kinesiska byggjobbare arbetar vid det gigantiska mässområdet för världsutställningen i Shanghai. På affischen bakom syns Kinas paviljong ihop med världsutställningens blå maskot. Foto: Erik Bergin

Dessutom bubblar det i konflikten mellan USA och Kina. USA har menata tt Kina under lång tid hållit den kinesiska valutan yuan på en artificiellt låg kurs vilket gynnat den kinesiska exporten på bekostnad av USA. Men nu syns tecken på att Kina kan komma att låta yuanen stärkas, om inte annat så för att mildra konflikten, vilket SvD också skriver om idag.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest