BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 30 april 2010

VIETNAM: TV om "återföreningens tåg"


TV: Här är tåget som knyter
ihop Syd med Nord i Vietnam
TV-tips: Fastnade för ett väldigt trevligt program på SVT:s Kunskapskanalen ikväll om Vietnam. Det var en seriestart under temat "Vietnam - återföreningens tid" där reporter och fotograf åkte tåg från Hanoi i norr till Saigon i syd. Under resan intervjuar de vietnameser på tåget som på olika sätt drabbats av kriget med USA.

Exakt samma tåglinje, fast åt andra hållet, åkte jag med när jag var i Vietnam 2007. Bilder från resan finns här. Bland annat besöker tv-teamet precis samma religiösa tempel som jag såg under en rundtur. Även de tunnlar, Cu Chi, som sydvietnamesiska motståndsrörelsen använde och som jag besökte var med i programmet.

Jag har inte hittat serien ännu på svtplay.se men det kanske dyker upp där. Det första avsnittet sänds annars i repris söndag den 2 maj. Se mer info här.

USA: Oljekatastrof hotar New Orleans


Oljan når USA:s kust
Återigen hotas New Orleans i den amerikanska södern av en katastrof, när olja från den havererade borrplattformen Deepwater Horizon (lilla bilden) nu når kusterna i delstaterna Mississippi och Louisiana. Källan under vattnet 80 kilometer ut från kusten fortsätter att släppa ut 5 000 fat olja per dygn i havet och ingen har hittiills kommit på ett sätt att få stopp på flödet. Kostnaden för brittiska oljebolaget BP, som äger källan, beräknas till flera miljarder dollar. Ordförande för BP är förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg, som lämnade vd-jobbet på telekombolaget förra året. Det här är hans första stora kris på det nya jobbet.

Oljeborrplattformen Deepwater Horizon i lågor för några dagar sedan innan den sjönk.

New Orleans har ännu inte hämtat sig från skadorna från orkanen Katrina 2005 då skyddsvallarna kring den lågt liggande staden brast. Oljekatastrofen i Mexikanska golfen jämförs även med effekterna av supertankern Exxon Valdez som gick på grund i Alaska 1989 och orsakade USA:s dittills värsta oljeutsläpp.

Louisiana har deklarerat undantagstillstånd och president Obama har lovat sätta in militären och en rad andra myndigheter för att hjälpa till att ordna upp eländet.

Deepwater Horizon sjönk för en vecka sedan efter att en explosion inträffat ombord.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest