BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 20 februari 2008

Listen to the music

Dagens middagssoundtrack: Mambo no 5, Macareena, King of the road och I cant get you out of my head med Kylie. Nån mer klassiker som jag glömt. Två svenska familjer med tonårsdöttrar satt bredvid och tjejerna gick igång fett på Macareena. Just nu hör jag YMCA i fjärran.

Så till dagens andra ämne. Alla som rest i Sydostasien, särskilt Thailand och uppenbarligen Filippinerna, har sett dem: blekfet europeisk man i självexil, frånskild minst en gång, mellan 45-65. Och med en inhemsk kvinna vid sin sida i åldern ca 18-27 år. Förhoppningsvis över 18 i allafall. Ikväll hamnade jag bredvid ett praktexemplar. Han: blekingedialekt (inget ont om Blekinge för all del), urtvättad blekgul munkjacka, dålig engelska, shorts och med svår rökhosta. Gissningsvis 43-47. Hon en liten söt filippina på ca 21-23. Efter ett tag blir det lite tröttsamt. Undrar vad han betalat och för hur länge.

Idag var en bra dag med kanonväder men jag är trött på européer och sand i alla kläder. Allt tyder på att jag drar vidare imorgon.

Bad, bad, bad

Soligt, varmt i vatten och luft och gott om plats på stranden. Har badat hela dan efter frukost. Tydligt väderomslag, fortsätter det så här stannar jag ytterligare två nätter kanske.

Har även gjort research om landtransporter på öarna bredvid, Pasay och Negros om jag minns rätt. Där är det buss och färja som gäller, ingen förbokning enl en kvinna på en resebyrå. Ska försöka få fram mer detaljer.

Jag läser Mordet på Anna Lindh av Leif Jennekvist, mkt spännande.

Arroyo-härvan växer

Fick tag på ett nytt nummer av The Daily Inquirer och sitter och uppdaterar mig på muthärvan mot president Arroyo och hennes man. Fantastisk story. Tydligen pågår senatsförhör just nu med ett huvudvittne till vissa händelser som har med bredbandsprojektet National Broadband Network, NBN, att göra. NBN var en affär på 329 miljoner dollar med kinesiska ZTE som skulle knyta samman landets myndigheter i ett slags nätverk. Affären överprissattes, enl uppg, med 130 milj us-dollar i kickbacks till bland andra Gloria Arroyos man. För att vittnet till detta, Rodolfo Lozada, som tydligen är statsanställd, inte skulle kunna vittna skickades han till Hongkong över månadsskiftet jan-feb. En hög tjänsteman vid presidentpalatset ska också ha skickat 500 000 peso, knappt 100 000 kr, i ett brunt kuvert till Lozada, ett kuvert som presenterades vid senatsförhöret i måndags. Det kom också nya uppgifter om omständigheterna kring Lozadas hemkomst från Hongkong, då han blev kidnappad på Ninoy Aquino-flygplatsen i Manilla av en grupp säkerhetspoliser och militärer, gissningsvis utskickade från presidentpalatset. Vittnet omhändertogs och fördes ut genom en bakväg från flygplatsen för att undanhållas möjligheten att vittna om NBN.

Vid de pågående förhören presenterades även ett diagram, se bilden, som påstås visa hur Arroyo är beroende av oligarker, militären och lokala regeringsorgan för sin politiska överlevnad. Oligarkerna sägs finansiera valkampanjerna mot att politik och lagstiftning går deras väg.

Protesterna mot Arroyo och kraven på hennes avgång är de kraftigaste sedan 2005, enligt tidningen.

Hur som helst måste det vara kul att vara reporter i det här landet, det är ingen brist på nyheter direkt.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest