BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 7 maj 2010

MER ELÄNDE: Askmolnet gör comeback

...och här är nästa kris
Som om inte Greklandskrisen, fallande börser, en total låsning i brittisk politik och ett dessutom uschligt vårväder här hemma vore nog, så är det isländska askmolnet tillbaka och krånglar till det för flyget. En 200 mil lång askpelare sträcker ut sig över Atlanten och tvingar in flyget i trafikkaos på en mera sydligare rutt, rapporterar AP. I norra Storbritannien har vissa delar av luftrummet fått stängas flera gånger senaste veckan, läser jag.

Själv står jag i begrepp att boka flygbiljetter till Spanien nästa vecka. Hmm. Det är en osäker tid vi lever i. Man får chansa och hoppas på det bästa.

Nu är det iaf helg - jag har varit och handlat med chevan och ska nu kånka in mat, öl och lite vin från bagaget. Glad helg!


SHANGHAI: Världsutställningen i Fokus


Expo-prestige i kubik
Vem tjänar på de gigantiska prestiegefyllda jippon i mångmiljardklassen som dagens världsutställningar utvecklats till? Varför finns de? Och vem bestämmer över dem?

Det reder jag ut i veckans nummer av magasinet Fokus som kommer idag, fredag. Ämnet är aktuellt mot bakgrund av världsutställningen i Shanghai som invigdes för en vecka sedan. Läs den på Fokus.se, eller gå till kiosken och förvärva ett eget exemplar.

GREKLANDSKRISEN: Börserna tokfaller igen

Grekland får världens
börser på fall idag igen
Årets uppgång i Stockholm i princip borta

Trots att nödlånet till Grekland röstades igenom av parlamentet i Aten så fortsätter landets ekonomiska kris att skapa oreda på börser runt om i världen.
Grafen här ovanför visar Stockholmsbörsens utveckling den senaste tiden. Vid lunchtid idag fredag är Stockholm ned 2 procent. Av årets uppgång som toppat på runt 10 procent upp återstår nu bara 0,9 procent. Den lilla grafen till höger visar index senaste veckan: börsen faller nu för fjärde dagen i rad.

Precis nu, 12.18, kommer samtidigt besked om att Tysklands underhus godkänner stödinsats till Grekland. Överhuset uppges rösta om saken senare idag. totalt handlar det om maffiga 110 miljarder euro som EU och IMF ställer upp med gemensamt.

TV: "Grekland är ett unikt fall"

Läget förbättras inte direkt heller av ett historiskt kursfall på Wall Street-börsen i New York på torsdagen (se kurvan till höger), av allt att döma orsakat av ett misstag av en mäklare på Citibank. Enligt en obekräftad rapport ska mäklaren ha råkat knappa in "miljarder" istället för "miljoner" i handelssystemet, vilket utlöste en nära rekordstor utförsäljning. Aktiemarknaderna uppges vara nervösa efter den smällen även på fredagen.

Dessutom kan man anta att marknaderna ser dystert på torsdagskvällens valresultat i Storbritannien där inget av partierna fick egen majoritet i parlamentet. Det ger osäkerhet kring vem som ska ta hand om landets stora budgetunderskott – Labourledaren Gordon Brown antas försöka få ihop en ny regering på det svaga resultat han har, och om inte det lyckas går bollen över till Toryledaren David Cameron. Eftersom det väntas ta en eller ett par dagar tills en ny brittisk regering är utsedd innebär det en period av osäkerhet, vilket finansmarknaderna inte är förtjusta i.

OLJELÄCKAN: Så ska New Orleans räddas

TV: Här är lådan som
ska stoppa oljeläckan
AP på plats i Mexikanska Golfen inatt

En specialkonstruerad 100 ton tung plåt- och betongbox är brittiska oljebolaget BP:s lösning på hur man ska om inte stoppa så i alla fall minska det pågående utsläppet i Mexikanska Golfen. Från boxen ska en ledning kanalisera den sprutande oljan upp till ytan till en väntande tanker.

Det är tydligen tveksamt om hela manövern kan lyckas:
"We haven't done this before," said BP spokesman David Nicholas. "It's very complex and we can't guarantee it."
Oljebältet har drivit norrut i veckor nu sedan borrplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk. Kusterna i Louisiana och Mississippi har nåtts av oljan och saneringsarbetet är knepigt.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest