BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

tisdag 9 mars 2010

SHANGHAI: Inför världsutställningen

SHANGHAI. Har gått en rejäl promenad i Shanghais city idag, vilket blev ungefär vad jag hann med. Man slås förstås av det magnifika i skyskraporna nere vid vattnet, eller på andra sidan floden i området Pudong närmare bestämt, och flera av dem är enastående. Samtidigt har jag ju sett New York och Hong Kong tidigare bland annat så just skyskraporna i sig är jag lite svårimpad av. Men det är grymt mäktigt på kvällen när allt blir upplyst. 

Från flodens västra strand är utsikten över Pudong rätt risig just nu eftersom de bygger om strandpromenaden – jag kan gissa att det är en av förberedelserna inför världsutställningen World Expo 2010 i maj som hålls här – första gången en sådan hålls i ett utvecklingsland läste jag nyss. Jag ska göra ett inför-jobb på Sveriges monter och bygget av den (om någon redaktör är intresserad, meja mig).

Det man är ute efter är de glimtar som finns kvar av det "gamla" Shanghai – opiumhålorna, fulla sjömän som shanghaias, handelshus, brittiska gentlemän i khakikostym, sådana saker. Det är i områdena närmast floden man hittar dem, där flera gamla fina koloniala byggnader finns kvar (se en av bilderna med låga hus nere vid vattnet). Tyvärr är de flesta ockuperade av lyxboutiquer.

För övrigt är det svinkallt – nu när jag åkte hem med t-banan kändes det riktigt svenskt. Nu sitter jag och tar en pilsner och ser en tokrolig amerikansk Las Vegas-komedi. Ska försöka gå så lite som möjligt imorgon för min ena fot känns öm – en effekt av en mil på kinesiska muren misstänker jag.

Ett nattåg och en t-bana senare

SHANGHAI. Kom med nattåget i morse och hamnade mitt i värsata kinesiska morgonrusningen på t-banan. Sådana stunder kan man hålla sig för skratt. Men linjen jag skulle med, när jag väl hittade den, var inte så fullsmockad så det gick rätt ok. Dessutom kom en kille fram och hjälpte mig reda ut linjenätet. Han snackar bra engelska och det visar sig att han varit i Arvidsjaur och jobbat med biltesterna de har dår uppe varje vinter. Världen är liten. Väl framme vid rätt station skulle man leta efter en viss reklamskylt och följa den. Såg den inte först, så jag gick in på en Mc Donalds, köpte frukost, tog fram en lapp och satt och plitade ner adressen till mitt hostel på kinesiska:

上海市普陀区武宁路 300 (武宁小城内)万里路酒


Klev sedan in i en tobakshandel och visade lappen för föreståndaren – som direkt pekar rätt över gatan. Där, genom en portal och in i kvarteret ca 70 meter, låg stället. 

Har bokat tre nätter i Shanghai men det kan nog bli lite mer än så. Är lite inne på att använda Shanghai som bas för några dagsturer utanför stan. Alternativet är att köra en snabb sväng förbi Macau, för dät har jag inte varit, men det kan man å andra sidan ta när man passerar Hong Kong nästa gång. Vi får se, skulle vara skönt att slippa släpa runt på hela packningen så mycket mera, den börjar bli tung (har handlat lite grejor).

Återkommer, hej. 

BILDEXTRA: Vinterpalats igen

Tydligen krångel med Sommarpalatsbilderna, testar igen.


Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest