BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

tisdag 17 februari 2009

Kambodja: Pol Pots hantlangare inför rätta


Röda khmerernas tortyrfängelse Toul Sleng, Phnom Penh, Kambodja. Foto: Erik Bergin

Jag läser att rättegången mot de av Röda Khmererna som ännu är i livet har inletts i Kambodja. Det är glädjande nyheter. Regmen under några år på 1970-talet är sannolikt en av de värsta hittills.

SvD.se rapporterar:

Norng Chan Phals pappa greps och fördes bort 1978, när Norng Chan Phal var 7 år gammal. Ett halvår senare greps också hans mor och 7-åringen och hans bror tvingades följa med henne in i fängelset. Mamman stängdes in i en cell medan Norng Chan Phal och hans bror fick bo i fängelseköket och hjälpa till med trädgårdsarbete.

– Jag såg min mamma titta på oss genom fönstret. Sedan såg jag henne aldrig mer, säger Norng Chan Phal som pratade med flera medier på en presskonferens inför rättegången.

Om visumprogram till USA på nätetUSA har infört en elektronisk variant av den blankett, I-94W, man alltid fyller i på planet som turist. Programmet kallas Visa Wavier Program och innebär att man redan är registrerad i systemet när man kommer till Immigration vid flygplatsen. Det har sagts, och står även på den information jag fick i New York, att den elektroniska blanketten är obligatorisk (from den 12 januari 2009). Detta stämmer dock inte, jag fyllde i min vanliga pappersvariant på planet och kom in utan problem. Men möjligen sparar man lite tid vid ankomsten, även om jag tror att det är marginellt. Man ligger kvar i systemet i två år efter att man blivit godkänd. Vissa uppgifter är samtidigt resespecifika och måste uppdateras inför varje resa för att ansökan ska vara aktuell, som jag fattar det.

Jag gjorde ansökan nu på min resedator och svaret kom direkt (se bilden). Det var ju bra.

En sliten Erik framme i Mexico City

MEXICO CITY. Det var kul att se lite av New York, men stoppet där gör att hitresan har varat i 25-26 timmar nu. Man är ju inte helt pigg. När jag är seg och dimper ner på nåt ställe infinner sig ibland känslan: vad tusan gör jag här? Just nu vet jag - sova. Ska bara skriva färdigt.

Jag har förlängt hotellet med en dag så jag är tre nätter i Mexico City innan jag ger mig av. Första anhalten blir sannolikt med buss mot kusten till mexicanska golfen, möjligen hamnstaden Veracruz. Men innan dess ska jag förstås kolla in det här stället först.

Bor i fånigt stort rum, i dyraste laget. Jag har ett litet kök, tv såklart, soffa, två sängar, matbord, stort badrum och en massa garderober. Man kanske skulle laga lite tacomiddag en kväll och bjuda in hela hotellkorridoren? Utsikt mot ett p-garage. Har inte ens funderat på att packa upp ryggan, inte ikväll iaf. Kväll förresten, klockan är 02.30 lokal tid.

Inga problem med något hittills. Tog en flygplatstaxi till hotellet som var dyr, men han körde å andra sidan fort. Och till rätt adress. Jag kände inte att jag hade ork att deala med en chaffis som inte snackar engelska och ändå bara kör till det hotell han tycker man ska bo på.

Nu ser jag fram emot frukost imorgon. Och sovmogon. Nu, först, är det egentligen som den börjar: semestern. Aaahhh...

BILDEXTRA: Mini-turism i New York


Turism i rekordfart: på två timmar han jag se lite av Broadway, ana Brooklyn Bridge i fjärran och ta en titt på World Trade Center-bygget igen. Vet inte om jag tycker att det hänt så mycket sen senast, 2004. Då kunde man gå fram till kanten av gropen och se ner, det liknade mest ett dagbrott. Nu är det avspärrat. Här stod alltså de två WTC-tornen före 9/11. Det sitter bilder på nybygget där bakom, jag är inte så impnerad. Vidhåller att de borde bygga upp det två gamla tornen igen.


New York City. Nedre delen av Broadway i Greenwich village.


Cab ride. Senast jag var i New York, 2004, var det cash som gällde i taxibilarna. Men den här Fordhäcken som jag fick tag i tog både kort och hade internet. På skärmen kan man läsa nyheter och kolla Eyewitness News. Kvitto fick jag också, bara en sån sak.
New York by night. Planet har just lyft från Newark norrut, klockan är ca 18 lokal tid, och gör en kraftig babordsgir för att vända söderut mot Mexico. Närmast kameran är troligen snarare New Jersey, med Manhattan långt där bortom.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest