BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 29 januari 2011

EGYPTEN: Oklart vem som leder landet


Al Jazeera: Israel kan 
ta emot Mubarak i exil
Den här helgen kan bli historisk om det visar sig att Egyptens ledare Mubarak faller. Då bryts diktaturen i en av arabvärldens mäktigaste länder och en av USA:s närmaste allierade i regionen. Nätet flödar just nu över av rykten. Kollade runt på Twitter nyss och ett rykte, som ska vara bekräftat av en tv-kanal, är att den egyptiska militären övergivit sin postering vid Egyptens gräns mot Gaza. Om det stämmer kan Israels blockad av Gaza i ett slag bli meningslös.

Enligt fredspristagaren ElBaradei, som sattes i husarrest strax efter att han anlänt till Egypten för att delta i protesterna, har den egyptiska staten kollapsat, säger han till Al Jazeea, och det är just nu oklart om det är president Mubarak eller militären som kontrollerar Egypten. Om militären i praktiken styr är presidentens dagar räknade. Han utsåg idag en vice president, den tidigare säkerhetschefen Suleiman, en post som inte existerat i Egypten på decennier.

I Kairo i kväll fortsätter protesterna. Men polisen är försvunnen och plundring har börjat förekomma i Kairo. Det rapporteras ikväll också om protester i Yemen och Jordanien.

Al Jazeera rapporterar ett rykte om att grannen och Egyptens allierade Israel förbereder för att kunna ta emot Hosni Mubarak om han tvingas gå i exil.

EGYPTEN: Senaste nytt från BBC

Kaoset i Kairo fortsatte på lördagen, där resterna av partihögkvarteret ännu ryker efter nattens bränder. På gatorna finns fortfarande arga ungdomar som kräver Mubaraks avgång, och de väntas knappast lyda förbudet om utegångsförbud efter kl 1600, rapprterar BBC. Hosni Mubaraks försök att blidka demonstranterna genom att upplösa regeringen och lova att utse en ny har snarast retat upp demonstranterna än mer, eftersom Mubarak själv sitter kvar.

SvD skriver idag att Mubarak försöker framställa sig som en garant för att Egypten inte tas över av muslimsk extremism, som det förbjudna Muslimska brödraskapet. Men inte heller det hotet tycks längre ha någon verkan på framför allt de unga demonstranterna som är trötta på den korrupta regimen.

Vid Kairos flygplats har hundratals utlänningar och egyptier samlats i jakt på flyg ut ur landet. Mobilnätet var uppe i Egypten igen, enligt BBC, men internet ligger ännu nere.

Länkarna till BBC:s senaste nyheter om läget i Kairo:

** Egypt army issues curfew warning **
The Egyptian army warns that anyone on the streets after curfew at 1400 GMT will be in danger as protests against Hosni Mubarak's government continue.
< http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12314799 >

EGYPTEN: Så lyckades Al Jazeera sända trots censur

Bra, spännande story i New York Times idag om hur arabiska, hyllade tv-kanalen Al Jazeera klarade av att bevaka tumultet i Egypten, trots myndigheternas idoga försök att sabotera sändningarna.

Länken till artikeln: http://nyti.ms/frleaV

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest