BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 17 november 2008

Jättetanker kapad av somaliska pirater


Kapningarna av fartyg utanför Somalias kust satte ett nytt rekord idag, då den amerikanska marinen bekräftade att jättetankern Sirius Star kapats av pirater utanför Kenya. Fartyget som sägs vara lastat med 2 miljoner fat olja är på väg mot Somalias kust, enligt nyhetsbyråerna.

Den helt nya tankern, sjösatt tidigare under 2008, är en så kallad VLCC-tanker (Very Large Crude Carrier) som drivs av rederiet Velo, ägt av saudiska oljebolaget Aramco. Tankern är på 319 430 dödviktton, vilket är nytt storleksrekord för de somaliska kaparligorna. Hon  går under Liberiaflagg och besättningen på drygt 20 personer uppges på måndagen vara oskadd.

Kaparna slog till 450 sjömil utanför Afrikas östkust. Vattnen är ökända för kapningar, där särskilt somaliska kaparligor är mycket flitiga. För en knapp månad sedan kapades bland annat det ukrainska lastfartyget Faina som var fullastat med vapen. Faina var i slutet av förra veckan ännu i kaparnas händer.

Mer om tankerkapningen:
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest