BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 7 april 2007

Kina

Spenderade en dag, i praktiken sex timmar effektiv tid, i Guangzhou en bit in i Kina. Kan inte säga att jag hann upptäcka stan på den tiden fast det hade väl varit konstigt.
Hittade liksom inte centrum, kollade längs tre t-banestationer men allt såg typ likadant ut: en boulevard, ett par gigantiska shoppingmalls i betong och amerikanska burgarhak med mycket folk. Jag däremot åt på en kinesrestaurang. Där var jag helt ensam.
En spännande detalj var att gå över gränsen vid staden Shenzen. En massa kontroller. Kvinnan i passboxen tittar i mitt pass, på mig, passet igen. Sedan, skeptiskt:
- Är det här du?
Nu på återresan tar jag direkttåget till HK dock.
Det stör mig att jag inte hittade en sketen souvernirbutik i Kina. Köpte ett par strumpor istället. Och Ahlgrens bilar och en Daim på Ikea, som ligger precis vid östra tågstationen i Guangzhou. Oj vad svensk man känner sig när man kommer in där. Och lite stolt faktiskt.

The Peak - en höjdpunkt

Oj vilken landsortsrubrik. Iallafall, man har en sjuk utsikt där uppifrån, särskilt på kvällen. Men den här smoggen - föroreningarna - är ett jätteproblem. Man ser i princip inte vattnet där nere en normal dag.
Träffade två holländska tjejer på hotellet som jag tipsade om tåget via Kina till Hanoi. Nästan omöjligt hitta billiga flyg ut ur HK just nu. En av dem hade nyss rest ett halvår i Afrika. Impad. Hon hade lyckats bli hembjuden till afrikaner nästan varje dag = billig resa. Hmm, undrar om jag skulle lyckas med det...
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest