BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 5 september 2009

BÅTMÄSSAN 2009: Få nyheter i år


Targa-båtar på parad i Wasahamnen i fredags. Foto: Erik Bergin
Sommarens sista anhalt
Flytande båtmässan vid Wasahamnen på Djurgården pågår för tillfället – och En resande reporter var förstås där. Det här evenemanget brukar kännas som den sista lilla fläkten av sommaren som just gick. Eller så kan man se det som den första glimten av nästa...

Det var inte särskilt gott om nyheter såvitt mitt förvisso något otränade öga kunde se. Det har kanske sina orsaker. På frågan om hur det går att sälja båtar för bortåt miljonen i finanskris och lågkonjunktur muttrade en säljare något halvt ohörbart om "inget vidare". Jämför gärna med förra årets inlägg från båtmässan.

Här är i alla fall ett par grejor att kolla in:

• Detta är en av segelbåtarna jag fastnade för, en fransk Dufour 455 Grandlarge, som har rätt sportigt skrov och trevlig disposition och inredning. Jag tycker att de flesta segelbåtar ser likadana ut och man ser få tecken på nytänkande.

En innovation är dock skrov med låg akter vilket adderar till det sportiga intrycket. Akterruffen går delvis förlorad, men å andra sidan har man lättare access till vattnet från båten. Känns trevligt på nåt sätt.

Targa 44, finska Targas flaggskepp som vuxit till en komplett yacht i Grand Banks-klass fast med bättre ytterutrymmen. Framför hytten finns en sittbrunn och där bak kan man pressa in ett middagsbord. Men varför envisas alla båttillverkare med det dova, mörka träet i inredningen? Man tror man kommit in i en gravkammare. Gör om, tack.

• Det här är en norsk skapelse, Gozzi 29 Jeep, med en hytt som rymmer fem personer (liknar innerutrymmena i en personbil), dass framtill på hytten och en liten ruff i fören för två pers. Ett minimalt matbord ryms i aktern. Bra kompromiss. Enligt säljaren är hytten upphängd i gummipackningar vilket ger tyst och mjuk gång.

• Classic: en prima Pettersson från 1919, halvsalongsyacht med en Chevrolet V8 på 300 hästkrafter. Konstruktör: CG Pettersson.
• En av vinnarbåtarna i Volvo Ocean Race låg inne – imponerande att kliva omkring på den. De har tydligen hemliga saker där inne för jag fick inte plåta i kajutan. Inte mycket till kajuta förresten. Hela fartyget utstrålar fart och kraft. Toppfart ca 45 knop.

• De vanliga båt-stekarna var där. Såklart. Här till vänster ett säljargäng från franska Beneteau, som faktiskt gör riktigt fina fritidsfartyg, både segel och motor.




! Ja, vad ska man säga om den här till höger? Kanske nåt man skulle ha råd med i alla fall.









Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest