BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 10 augusti 2009

Sol ner i säck

När solen går ner i säck går den upp i beck, brukar det sägas på sjön. Alltså att om den går ner bakom en remsa av moln i horisonten så blir det dåligt väder nästa dag. Jag vill minnas att det stämde då och då när vi hade båt för en del år sedan. Och i så fall gör jag ett bra val som åker åter med kvällsbåten till Stockholm, efter att inte ha fått tag på boende pga felaktigt telefonnummer. Det finns ett STF-vandrarhem på Finnhamn, men de hade ingen bemanning vid telefonen och jag ville inte chansa. En fantastiskt fin resa genom skärgårn ikväll förresten, fartyget lägger till vid varenda kobbe.

Min favorit - Ingmarsö

INGMARSÖ. Har hamnat på Ingmarsö, strax norr om Möja. Sitter på restaurangen - som märkligt nog drivs av skåningar - och har just fått in en pilsner (bilden). Snart kommer min laxtallrik med färskpotatis.

Av det lilla jag sett av Ingmarsö hittills - gått rakt över ön från norr till söder, ca tusen meter - så är det här en klar favorit. Lättillgänglig, med restaurang, matbutik och skyltar överallt till badplatser, har sett åtm två st. Boende ska det också finnas, men jag har inte bestämt hur det blir med det än. Har ev ett par nummer att ringa om det skulle behövas.

Snabbvisit på Husarö

HUSARÖ. Det tar bara ca 45 minuter från Möja till den betydligt mindre Husarö, vars grusvägar är ännu smalare och där jag inte sett en enda bil. Någon restaurang finns inte heller, den närmaste ligger på Finnhamn, men väl familjen Österman som byggt upp ett helt gäng stugor som hyrs ut. Mest på säsongsbasis dock, och eftersom utbudet av mat i butiken är hyfsat skralt så blir det ingen natt här. Jag ska ta trebåten vidare, eventuellt blir det ett stopp på Ingmarsö där man kan käka. Vädret är inte optimalt, rätt frisk bris och slöjmoln som gör att badvädret försvinner. I alla fall från klippan där jag är nu.

Frågade en öbo om möjligheterna till boende på Husarö, det var han som rekommenderade familjen Österman (som jag inte såg till nånstans). Tänkte att jag skulle uppdatera mig om vädret också, så jag frågade om den senaste prognosen. Som öbo i Stockholms yttre skärgård antar man att de granskar hur svalorna flyger (högt = högtryck, lågt = lågtryck etc), åt vilket håll vassen svänger, färgen på rönnbären eller något annat obegripligt. Men icke. Han slår istället upp sistasidan i Aftonbladet och granskar den säkert 24 timmar gamla väderkartan där.
– Jo det ser bra ut, här är allt lite soligt och 24 grader.

Väntar på båten

MÖJA. Nu har jag badat nere vid hamnen i Långvik, handlat på Coop som öppnade vid 11 strax efter att varubåten lagt till och precis nu ätit min pastasallad här nere på klipporna. Om 25 minuter ankommer 11.45-båten, den tänkte jag ta och hoppa av antingen på Husarö eller Finnhamn. Tror det lutar åt Husarö först i alla fall - det går eftermiddagsturer vidare därifrån om jag skulle vilja det, dessutom lär de ha flytande stugor man kan bo i - säkert en upplevelse.

Vädret är kanon.

Lokala fiskaren köper fisk

Överhörde just en konversation mellan en fiskargubbe och en annan lokalbo. Eventuellt är det den fiskaren som driver öns fiskrestaurang.
- Och hur går det med fisket då?
- Det går inte alls, det finns inget. Abborre och gädda är det riktigt dåligt med.
Han var nere med fyrhjuling och släp och hämtade några lådor fisk han beställt med varubåten.
- Jaså, får du köpa fisk du, kommenterade en annan gubbe.

Väderprognoen alltmer tveksam


Har uppdaterat mig om vädret via min resedator och det spås bli molnigt senare idag och imorgon, även med skurar ikväll. Oklart dock om nederbörden når hitut, men med förra årets fiasko från Grinda - regn och strömavbrott - i alltför färskt minne tar jag inga risker. jag åker till Ingmarsö, men möjligen tar jag båten åter till Stockholm ikväll. Vi får se. Det hänger på möjligheten till boende där också. har vid en snabb googling hittat två alternativ: Familjen Lagerbergs Bed & Breakfast samt hyddor som man kan hyra per dag under lågsäsong.
  • Bilder från Möja:


Möja.


Jag äter min pastasallad i väntan på Waxholmsbolaget.


Strax bredvid norra bryggan, Möja, har de här två förtöjt på svaj.


Varubåten Lote lastar av och på i Möja.Möja.Frukost på klipporna

MÖJA. Vaknade sju och gick iväg och satte mig på klipporna och åt frukost. Får se om det blir något dopp är inte säker för det friskar i rätt bta från sydost redan och då är klockan inte ens åtta än. Dessutom badade jag i sötvatten igår, som en dusch liksom.

Halv tio går det en båt som stannar vid Norra Ingmarsö, den har jag tänkt ta.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest