Därför får han fredspriset
Alla som undrar hur Nobelkommittén i Oslo resonerat inför att den i fredags gav fredspriset till USA:s president Barack Obama kan bli en aning klokare genom att läsa kommentaren av SvD:s Oslokorrespondent Björn Lindahl – klicka här. Att ge priset till Obama är som att ge litteraturpriset till en författare "som just skrivit sin första bok", skriver han – men konstaterar också att en av kommitténs styrkor är att den över tiden visat sig vara kapabel att ändra och förnya principerna för hur priset delas ut.
SvD:s USA-korrespondent och Obama-experten Martin Gelin menar att priset snarare kan förvandlas till en boja än en triumf för Obama, som hunnit sitta mindre än ett år i Vita Huset:
Obama har ännu inte lyckats leva upp till många av sina utrikespolitiska löften när det gäller Guantánamo, behandling av krigsfångar, klimatfrågor och annat, så det här sätter en viss press på honom att leva upp till förväntningarna. Men framför allt är priset en symbol för att den neokonservativa epoken är över i USA, som ideologi. Samt att vi nu har en president här som faktiskt lyssnar på vetenskapliga rön om klimatkrisen, även om det är praktiskt krångligt att genomföra de drastiska ändringar i amerikansk klimatpolitik som behövs. (Länk till hela artikeln)Genom att lyssna på Nobelkommitténs egen motivering – klicka här – får man även en aningen djupare inblick i hur den tänkt: Obama som bara är i inledningen av sin gärning som president och världspolitiker har, endast genom att bli vald som president på de ideal och mål han har, skapat en bättre förutsättning för världens folk. Om han sedan lyckas uppfylla dem är en annan sak. Och det gör valet av pristagare riskfyllt och djärvt.
TV: "Jag är hedrad – och förtjänar inte fredspriset"