BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 3 november 2010

USA: Nederlag för demokraterna i valet

TV: Presidenten om valresultatet

Obama: Valnederlaget är 
den dåliga ekonomins fel
Demokraterna förlorade sin majoritet i representanthuset i mellanårsvalet på tisdagen men behöll en knapp majoritet i senaten. Ett sådant resultat är relativt normalt vid amerikanska mellanårsval: en majoritet tenderar att balanseras upp mitt emellan två presidentval vilket styr politiken mot ett mittenläge, det finns det många exempel på.

Men nederlaget för det demokratiska partiet och för Obama själv är ändå rejält och utgör en slående kontrast med stämningarna när han vann presidentvalet 2008. Obamas popularitetssiffror har rasat sedan dess och det finns ett stort svar på varför: ekonomin.

"Jag förstår att människor är frustrerade, det är djupt frustrerade över den låga farten i ekonomin", säger Barack Obama själv i en kommentar efter valet. Han försvarade samtidigt regeringens åtgärder för att få fart på en ekonomi som just nu präglas av arbetslöshet, låg konsumtion och allt fler bostäder som tas över av bankerna och där folk ställs på bar backe. "Vi har gjort framsteg under de senaste två åren", säger Obama, "men det är uppenbart att många amerikaner inte känt av de framgångarna än, och det sa de (i valet) igår. Som president är jag ansvarig för det."

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest