BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 7 november 2011

GEOGRAFI: Ny ö på väg att bildas

Här växer ön – ur Atlanten
En ny ö är på väg att bildas i Atlanten i närheten av Kanarieöarna, skriver SvD.se. Ett pågående vulkanutbrott bygger just nu upp botten underifrån och inget vet när utbrottet avtar. Fortsätter det länge nog så kommer en ny ö att växa upp ur havet. Boende på El Hierro, den sydligaste av Kanarieöarna, evakuerades för tre veckor sedan men har sedan dess kunna återvända till El Hierro eftersom vulkanen inte direkt hotar den ön, enligt Daily Mail

Ett enorms askfält flyter på vattenytan vid platsen, visar nyhetsbilder. Redan har lavan bildat ett runt 100 meter högt torn på havsbotten, enligt expertisen. Ytterligare 150 meters tillväxt av lavahögen skulle göra att den når ytan. Det är i så fall den första nya ön i Kanarieöarna som bildas på en miljon år, påstås det. 

GREKLAND: Resebolag tar höjd för krisen

Fritidsresor, som ägs av resekoncernen TUI, garderar sig för Greklands kaotiska ekonomi. TUI uppmanar nu grekiska hotellägare att teckna nya avtal som reglerar situationen för den händelse att Grekland överger eurosamarbetet och börjar använda en ny valuta, rapporterar nyhetsbyrån TT på måndagen.

Andra resebolag intar en mera avvaktande inställning.
– Vi följer utvecklingen. Vi arbetar i nära kontakt med våra samarbetspartner i Grekland och sker någon förändring kommer så kommer vi att vidta de åtgärder som krävs, säger Kajsa Moström, pressinformatör på Apollo, till TT.

Årligen åker över 15 miljoner turister till Grekland, däribland en halv miljon svenskar, enligt TT. Intäkterna från turismen utgör närmare en femtedel av landets BNP och är därmed extremt viktig för ekonomin.

Från svenska resenärer har det än så länge inte märkts någon nedgång i intresset för resor till Grekland, trots att landets ekonomi är nära haveri och Aten skakats av en lång rad ibland våldsamma demonstrationer.
– Ooroligheterna har knappt märkts i de stora turistorterna. Vi märkte inte av någon minskning i somras och vi har just börjat sälja kommande sommars resor och där ligger vi på samma nivå som förra året, säger Peder Hellström, informatör på Fritidsresor, till TT.

Svenska UD avråder inte från resor till Grekland.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest