BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 11 juli 2008

Test version 1.0: Asus Eee PC 4G


Den här datorn ska med till Florida och där blir det förstås mera testande. Men hittills är jag väldigt nöjd med den. Batteritiden lämnar en del i övrigt att önska. Men maskinens litenhet, enkelhet och snabbhet när det gäller att starta upp väger upp en del av det det.

Utsidan: Eftersom den väger under kilot begriper alla att det handlar om en liten dator. Skärmen på 701-modellen är bara 7 tum. Vill man ha en större skärm får man vänta på den nya 900-modellen. Men en dator som är lättare att packa ner i en väska är svår att hitta.
Tangentbordet är förstås väldigt, väldigt litet och det är inte superenkelt att skriva rätt. Det krävs ofta att man läser igenom och rättar texten, särskilt om man ligger med datorn i sängen eller soffan i en halvkonstig vinkel och skriver. Bäst går det sittandes vid köksbordet.
Styrplattan är känslig men man lär sig efter ett par dagar. Känsligheten i den går även att reglera under Inställningar.
Maskinen har tre usb-portar, mik- och hörlursutgång samt förstås bredbandsuttag. Du kan även ansluta en extern skärm och du är på det humöret. På högersidan finn en kortläsare - helt nödvändig med tanke på att det interna minnet bara är 4 gig.

Linux: Operativsystemet är en Linux-version, men det går även att installera Windows. Jag har inte märkt än så långe att det skulle vara någon poäng att göra det, främst eftersom Windows XP tar större plats. Linuxversionen fungerar som en förenklad variant av Windows, där den största skillnaden är att utseendet på gränssnittet inte går att förändra speciellt mycket. Hittills har systemet fungerat bra och stabilt och är hyggligt snabbt.
Nersidan är förstås att det inte går att installera vilka program som helst.

Program: Mjukvran som kommer med är främst inordnad under flikarna Arbete och Spela upp. För barn finns även en del lek- och spelprogram under fliken Inlärning. Under Arbete hittar man en i princip komplett uppsättning Officeverktyg från Open Office. I allt väsentligt känner du igen dig om du jobbat med Microsoft Office tidigare. Där finns en ordbehandlare, Writer, kalkylblad som i Excel, presentationsverktyg som påminner om Power Point, pdf-läsare och ett epostprogram som är i princip detsamma som Outlook. Under Spela upp finns enkla versioner at video- och fotohanteringsprogram, en applikation som drar igång den inbyggda webbkameran, samt ljudinspelning, om man vill använda den som bandare. Kör man igång uppdateringsfunktionen går det även att ladda ner en Mediaspelare som klarar film och ljud. Jag laddade även ner ett Digital-tv-program men det har jag inte fått att funka ännu.
Sist men inte minst finns en fullversion av webbläsaren Firefox förinstallerad. Genom att trycka F11 används hela skärmen när du surfar och då går det faktiskt hyfsat att få till en vettig koll på sajterna. Firefox klarar Java, rörliga bilder med mera och jag har till och med lyckats logga in på min internetbank.

Internet: Jämte de installerade programmen så finns en rad länkar till bland annat Google Document, alltså ännu en Office-variant på nätet, samt till bland annat Gmail. Tanken är alltså att man ska jobba online med sina dokument på nätet. En sån här dator blir ju oduglig om inte internetuppkopplingen fungerar bra, men det gör den vad jag märkt hittills. Mitt eget nätverk har jag haft svårt att koppla upp mig mot (eftersom jag tycks ha glömt bort lösenordet till routern) men att surfa via Tres mobila bredband funkar alldeles utmärkt. Datorn har WiFi 802.11 b/g-nätverk inbyggt som påstås känna efter trådlösa nätverk så fort den startas.

Omdöme: Jag är mycket nöjd med apparaten hittills, den levererar över förväntan. Är du ute efter en resedator till lågt pris utan krav på extrema prestanda - slå till. För de runt 2400 kronor den kostar får du inte mycket mer datorn än så här.

Betyg:
  1. Utsidan: 5 (Den ultimata resedatorn)
  2. Skärm: 4 (Bra upplösning men illa liten)
  3. Linux: 4 (Stabilt och virusfritt, men få möjligheter till egen anpassning)
  4. Program: 3 (Det mest basala finns. Nedladdade digital-tv- och fotoprogram startar inte)
  5. Internet: 4 (aningen krånligt gränssnitt för att lägga till nya uppkopplingar)
  6. Batteritid: 3 (Datorns enskilt svagaste punkt)
  7. Pris: 5
Snittbetyg: 4

De köar i New York City för en Iphone


Foto: Bloomberg

Apples nya version av Iphone släpps nu till försäljning, i Sverige enbart hos Telia, i USA hos AT&T. Folk köar utanför butiker för att hinna lägga vantarna på ett exemplar - tekniksajten Gizmondo rapporterar om hundra campare utanför Applebutiken på 59:e gatan i New York. Samma fenomen rapporteras från Tokyo och andra storstäder. En kvinna i Stockholm köade i tolv timmar, visar SvD:s webb-tv.

Här hemma kostar mackapären från 3420 kronor (8 gb minne, det finns 16 också) hos Telia. AT&T:s motsvarande lägstapris är 199 dollar, alltså cirka 1200 kronor med dagens låga dollarkurs.

Om den är värd de pengarna går det att skaffa sig en uppfattning om genom att läsa SvD:s teknikreporter Adam Erlandssons recension av apparaten.

Alldeles bortsett från hur bra eller inte bra själva mobilen är så är det förstås precis den här hypen som Apple är ute efter. Det kan vara bra att komma ihåg också att det inte är ovanligt med barnsjukdomar i de första versionerna av nya teknikprylar, missar som rättas till i senare versioner samtidigt som priset sjunker.

Själv har jag bara testat den nya Iphone 3G i cirka tre minuter. Under den tiden hann mobilen hänga sig när jag skulle surfa.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest