BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 9 januari 2011

MEXIKOSPECIAL: Knarkkriget alltmer vansinnigt

En av stränderna i förföriskt vackra Acapulco. Foto: Erik Bergin
ACAPULCO: Här halshöggs 
14 människor i lördags
Här, vid den paradisiskt vackra och klassiska semesterorten Acapulco vid Stilla Havet i västra Mexiko, hittades i helgen 14 unga män halshuggna utanför ett shoppingcentrum. Jag var i Acapulco i februari 2009 och skrev då ett inlägg på den här bloggen om att nattlivet där verkade ganska segt och lugnt, med få besökare på danshaken och barerna utmed strandpromenaden.

Det fanns uppenbarligen skäl till det.

Den gångna helgen i Acapulco präglades av våld som dråp och mord, alltihop skyllt på de oerhört mäktiga knarkligorna som numera infiltrerat och påverkar mer eller mindre hela Mexiko. Även här alltså, där semesteraktiviteter och lata dagar en gång var den huvudsakliga sysselsättningen, har narkotikavåldet slagit till och förvridit perspektiven över vad som är viktigt i vardagen. Utöver att se till att njuta av det vackra vädret och havet så mycket som möjligt, handlar livet i Acapulco numera också om konsten att överleva. Som en effekt minskar turismen.

I de tidiga morgontimmarna lördagen den 8 januari hittades 14 huvudlösa kroppar som dumpats utanför shoppingcentrumet Plaza Senderos i Acapulco. Huvudena, rapporterar The Telegraph, låg strax bredvid. En 15:e kropp med huvudet ännu kvar på kroppen fanns också på platsen. De mördade var i åldrarna 15 till 30 år. Det groteska fyndet gjordes efter att ytterligare 17 personer, inklusive två poliser på patrull, dödats i fredags. Ytterligare sex lik återfanns med bundna händer i en taxi, skriver samma tidning:
Police also discovered the bodies of six people shot dead and piled in a taxi with their hands and feet bound in another part of Acapulco, where the escalating bloodshed is scaring holidaymakers away.


Vy över den vackra Acapulcoviken från hotellfönstret. 
Mexiko och dess president Feilpe Calderon lanserade en offensiv mot narkotikakartellerna för fyra år sedan. Det har – hittills – resulterat i 30 000 dödsoffer eller mer. Värst drabbade har städer i norr varit, med Ciudad Juarez, strax söder om gränsen till USA i norra Mexiko, som skräckexempel. Där har våldet präglat vardagslivet i flera år, med rader av de massakrer som blivit ett signum för narkotikavåldet. I oktober mejades 14 människor ned i Ciudad Juarez av män beväpnade med automatvapen. En dag senare dödades 13 personer på samma sätt i gränsstaden Tijuana längre västerut.

Och det finns fler exempel. I augusti 2010 kidnappades 72 fattiga migranter som var på väg via tåg norrut för att försöka ta sig över gränsen till USA. Samtliga mördades. 2005 rullades fem avhuggna huvuden plötsligt ut på ett nattklubbsgolv, ihop med ett meddelande från narkotikakartellen La Familia som misstänks tillverka syntetiska droger. AFP rapporterar:
"Only those who should die will die. Let everyone know, this is divine justice," it read.
Att turismen i ställen som Acapulco lider av fallande besöksantal är förstås illa nog. Men Mexiko riskerar att helt falla sönder av våldet och korruptionen, med knarkligorna som i praktiken styr vissa städer och regioner.

En nyhetssajt på söndagen med nyheten om de 14 halshuggna offren i Acapulco.
Läs mer här: Google News

Jag var tre veckor i Mexiko 2009, gillade varje minut och åker gärna tillbaka. Jag såg inget våld över huvudtaget, och svenska UD avråder heller inte för resor till Mexiko för tillfället (även om det nog är ett klokt råd att särskilt undvika de svårt våldsdrabbade nordliga städerna som Juarez som turist). En besökare bör förstås vara medveten om säkerhetsläget och vara uppmärksam, vilket å andra sidan gäller på de flesta platser. Men med det sagt – vill du till Mexiko, åk. Landet har för mycket bra att bjuda på för att knarkbaronerna ska få ha sevärdheterna, maten och upplevelserna för sig själva. För får de det, då har de också på ett sätt samtidigt vunnit kriget.

JUST NU: Flygkrasch i Iran

Ett iranskt passagerarplan från Iran Air med 156 personer ombord uppges ha störtat i nordvästra Iran nära Urumiyeh, rapporterar TT. Kraschen inträffade 16.15, uppgav statlig iransk tv.

VIINTERSEMESTER: Dags för Afrika

Ny resa på gång: Namibia
Säsongens vintersemester är bokad: Namibia, med en liten utflykt till Victoriafallet på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Det blir min premiärresa till Afrika, dessutom första ökenområdet jag besökt, så det blir mycket spännande.

De som kan sin Afrikahistoria vet att Namibia, strax norr om Sydafrika till vilket landet även hört, är en gammal tysk kolloni, ett av de få tyska försöken att utveckla sig till en kollonialmakt. Det gick inte så bra, men har i alla fall fört det med sig att man kan få göra bruk av sin skoltyska i Namibia och kanske avnjuta en bayersk pilsner och bese tysk arkitektur i huvudstaden Windhoek (Windhoek, det låter nästan lite nederländskt).

Den planerade rutten, lite grovt sett, startar i Windhoek och går nedåt kusten och kuststaden Swakopmund, Namibias främsta beachresort, strax norr om hamnstaden Walvis Bay. Norrut, mot gränsen till Angola, sträcker sig kuststräckan som blivit känd som Skeleton Coast, framför allt eftersom så många fartyg gått på grund där. Även den kusten är nationalpark, så jag tar mig troligen dit med hjälp av någon sorts busstransport. (Såvida man inte ska ut fullständigt i terrängen så rekommenderas man faktiskt annars att hyra bil i Namibia, eftersom vägarna är bra.) En safari måste förstås klämmas in någonstans. Safarimöjligheterna ska vara många, även om de kanske inte är i klass med Krugerparken. Jag är nöjd om jag ser ett lejon.



Därifrån går resan åter mot Windhoek, möjligen via en annan park norrut, Etosha National Park. Jag har inte helt spikat den delen av rutten, måste läsa på lite mer. Ifrån Windhoek flyger jag till Victoriafallet (bilden ovan) på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe (visum till samtliga länder, i den mån det behövs, skaffar man vid gränsen enligt vad jag läst). Även där finns en nationalpark där det går att göra turer. Fallen är de bredaste i världen, enligt vad någon skrivit på Wikipedia, och kategoriseras tydligen som ett av världens sju underverk. Har inte helt koll på vilka de andra sex är, men det borde i alla fall vara värt ett besök.

Om bokning av flygbiljetter:

Från Zambia/Zimbabwe (det ligger två flygplatser bara kilometer från varandra på var sin sida om gränsen) flyger jag via Johannesburg och London åter till Stockholm. Att få till flygrutten så som jag ville ha den, och till vettigt pris dessutom, var inte det lättaste. Det fanns grovt sett tre alternativ:

Boka via lokala bolag. Air Namibia är ett bra flygbolag som kör från Arlanda via tex Frankfurt till Namibia, samt trafikerar en lång rad större flygplatser i regionen. Att boka alltihop med Air Namibia hade varit det överlägset mest tidseffektiva, eftersom det bara blev ett stopp på dit- och hemresan (Frankfurt, om jag minns rätt). Priset för att flyga från Windhoek och Victoriafallet med samma bolag var överkomligt – däremot så blev totalpriset oförsvarbart högt.

Boka delsträckor via olika bolag. Detta alternativ satt jag länge med och det var nära att gå i lås. Tex kan man flyga med Air Namibia regionalt och med British Airways, BA, in och ut från Afrika. BA har bra priser. Men det var krångel med att få flygtiderna att funka.

Boka en multidestinations-/rundresebiljett. Det var det jag gjorde till slut. Man kan boka multi- och rundresebiljetter via en lång rad olika resesöksajter (en liknande tjänst kallas ofta "res hem från annan ort") vilket är mycket praktiskt om man inte vill behöva ta sig åter till punkten där man flög in i landet. Exempelvis mrjet.se, flygstolen.se och resfeber.se har dessa funktioner. Du kan förstås också gå till en resebyrå. Viktigt är oavsett vad man gör att jämföra många olika, eftersom det faktiskt skiljer en hel del åt både på pris och rutt, med mera.

TIPS: För att få en uppfattning om prisläget generellt – komplettera gärna upp din research med att gör ett par sökningar via exempelvis resesökmotorn Momondo.se eller Skyscanner.se, som i sin tur söker igenom både olika nätresebyråer och direkt hos flygbolagen.

Den lösning jag valde har ett bra pris på under 13 000 SEK för alltihop (tre delsträckor med totalt ett tiotal flighter), men däremot tvingas jag vänta några timmar på ned- och hemresan i Johannesburg och London. Det känns ändå så pass bra att jag kan leva med det.

Återkommer med fler detaljer.

KARTA: Här är min Namibia-rutt

View Diverse Destinationer in a larger map
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest