BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

onsdag 23 februari 2011

LIBYEN: Gaddafi tappar kontrollen

MOTIGT FÖR GADDAFI. Upproret i Libyen, inspirerat av Tunisien och Egypten där diktatorerna tvingats bort, blir allt våldsammare. Jag kollar på Sky News just nu och både den kanalen och bland andra Al-Jazeera rapporterar att Gaddafi tappat kontrollen över flera städer under senaste dygnet. Samtidigt räknas antalet döda i flera hundratal, kanske tusen eller fler.

De utländska medborgare som befinner sig i Libyen försöker desperat ta sig därifrån. Men enligt Sky News har myndighesapparaten i landet brakat samman så pass att byråkratin kring att lämna landet inte heller fungerar.

Både i östra och västra Libyen tycks demonstranterna ha tagit kontroll över vissa områden och städer, enligt Al-Jazeera som rapporterar från östra Libyen, nära den egyptiska gränsen där inga av Gaddafis säkerhetsstyrkor syns till längre.

>>> Story: http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/02/2011223125256699145.html
>>> Medierna i Mellan Östern: Gaddafi är rökt (BBC)
>>> Politiska oron i Libyen pressar upp oljepriset (WSJ)

ON THE ROAD: Delsträcka 1 med min Toyotatruck

Dag 3 Till Swakopmund

Jag har korsat Kalahariöknen i centrala Namibia från Windhoek ner till kusten och Swakopmund. Här ska jag försöka komma iväg och åka fyrhjuling i sanddynerna imorgon. Hoppas också få tid at hoppa i Atlanten, eller i varje fall ligga på beachen en timme eller två. det är egentligen det enda jag planerat för Swako, som de kallar stället ibland. Mängder av europeer här - och terrängfordon.

Kalahari har viss växtlighet, där finns inte de riktiga sanddynerna som dyker upp närmast kusten. En svensk motsvarighet, rent utseendemässigt alltså (inga jämförelser i övrigt) skulle kunna vara allvaret på Öland. Ju närmare kusten man kommer, desto mindre växtlighet. Och, som sagt, precis vid Atlanten dyker de mäktiga sanddynerna upp i fjärran, en aning söderut.

En kommentar om transporter: jag har inte sett ej enda långfärdsbuss. Inga tåg heller för den delen, vare sig i i Windhoek eller idag när jag körde bredvid järnvägen i säkert 15-20 mil, från och till. Här gäller egen bil, eller åka med en organiserad tur.

De vägar jag åkt idag är först B1, norrut från Windhoek, och sen B2 västerut mot kusten. Det är mycket bra vägar, asfalt hela vägen, om än lite smala. Väggrenar kan man glömma. Försökte åka en mindre grusväg och det hade säkert gått (mötte bland annat stor Scania djurtransport i full karriär) men det hade tagit väldigt lång tid. Jag får troligen smaka på grus norrut ändå, när jag ska till Etosha.

Nu ska jag in till Swakos lilla centrum och äta en bit och ta en pilsner.

EGYPTEN: UD tar bort reseavrådan

Utrikesdepartementet, UD, avråder inte längre från resor till Egypten. Stabilare säkerhetsläge gör det fritt fram att åka även till Kairo.

>>> Läs mer här: http://www.regeringen.se/sb/d/3436/a/161594

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest