BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

lördag 14 maj 2011

SKÄRGÅRD: Årets första båthelg

KYMMENDÖ. Här, på Kymmendö (eller Kymendö som lokalborna skriver) ostnordost om Ornö i Stockholms skärgård, satt Strindberg under ett par lyckliga somrar på 1880-talet och diktade. Den grå, spartanska stugan på norra Kymmendö är en av den privatägda öns främsta sevärdheter. Det är lätt att förstå varför Strindberg gillade stället. Skärgården är oerhört vacker, här som överallt annars, och det är helt enkelt makalöst avkopplande att sitta här och äta middag på akterdäck och bara se ut över det spegelblanka vattnet. Vardagen hemma i Stockholm är oerhört långt borta just nu.

Det är lätt att ta sig hit också. När man från min hemmahamn på Ingarö kommer ut på Nämndöfjärden, som kan vara lite krabb, tar man sikte på Kofotsgrunds gröna prick. Därefter styr man ca 210 grader ut över Jungfrufjärden, passerar Mariagrundet och ön Husarn och siktar Fjärdhällan, där man tar styrbord nästan rakt västlig kurs. Men bara ett kort tag, för sedan öppnar sig fjärden på nytt och man siktar Ornö nästan rakt söderut. Här är tricket att fånga in Ornö huvud i kikaren, har man det är det bara att köra in i sundet mellan Ornö och Huvudholmen. (Se upp för styrbordspricken mitt i sundet.) Nästa på babords sida är Kymmendö. Bra ankring på nordvästra delen, vid Myrängsflaket.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest