BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 21 maj 2010

FREDAGSMYS: Middag i sanden

CALAHONDA. Sitter vid ett bord tio meter från stranden i Calahonda och ser ljusen från biltrafiken däruppe på motorvägen på klippkanten i syd, högt över byn. Vågorna dånar dovt, jag spelade in dem med iphonen nyss, och jag fick just ut min steak med pommes från köket vid strandkanten. Dricker Alhambra-öl och läser en bok på e-bokläsaren i iphonen. Har det gott i största allmänhet.

Location:Paseo de la Playa,Motril,Spanien

HOTELL: Världens största uteplats

CALAHONDA. Har stannat till för natten i den pittoreska byn Calahonda (smaka på namnet!), ungefär mitt mellan Almeria och Malaga. Jag svängde av på impuls, vilket verkar ha varit ett bra beslut så här långt. Byn klänger sig fast på bergssidan strax ovanför havet och har en omisskänlig spansk atmosfär. Kritvita, låga hus. Ska tillbringa kvällen med att gå runt här och plåta, ta en öl och käka. Rummet, med en uteplats som lätt är 20 kvm, kostar motsv ca 190 spänn. Kanon!

Etappmålet imorgon, dit jag räknar med att åka hyfsat tidigt, är alltså Granada där jag blir två dagar. Sedan kör jag ner till Malaga och lämnar bilen där på måndagen. I Granada har jag bokat biljett på nätet till Alhambra, den moriska fästningen som stan är mest känd för. Ska tydl va något alldeles extra. Man måste boka i förväg, vilket görs på www.alhambra-tickets.es.

Nu ska jag ut och unna mig en fredagspilsner. Glad helg på er!

Location:Carretera de Almería de Cherín,Ugíjar,Spanien

SIERRA NEVADA: Svårnavigerade berg

Är på väg västerut mot Malaga, fast jag ska inte ända dit ikväll. Planen från början var att navigera mig genom Sierra Nevada upp till Granada, men mina kartor var för dåliga och vägnätet, med mil efter mil av serpentinvägar där man måste motorbromsa nedför på tvåans växel, är i princip oändligt. Så istället blev det en dagstur genom bergen, men några helt otroliga vyer och bergsbyar. Hade picknick vid vägkanten med en dal bredvid vägen där snötäckta bergstoppar reste sig på andra sidan. Oerhört majestätiskt.

En notering om trafiken: Jag har nu kört 70 mil eller vad det kan vara utan incidenter. Det är ofta lite knepigt att ta sig ut ur spanska städer (inkonsekvent skyltning skyller jag det på) och stadskörning kräver nästan lika mycket koncentration som bergsvägarna (fast inte riktigt). Ändå har jag inte ens sett en olycka hittills - förrän idag då jag sett två:

Den första var en liten Seat eller liknande som kört in i sidan på en jeep uppe i en bergsby. Det är helt obegripligt hyr föraren lyckats med det, det var en bycäf där man max kör typ 30. Ingen skadade sig tror jag. Två poliser var på plats, de stod i skuggan under ett träd och studerade skådespelet helt passiva (jag frågade en av dem om vägen, och hamnade fel).

Nummer två idag var värre. En långtradare (dragbil + släp) hade lyckats köra av motorvägen mellan Almeria och Malaga från filen närmast havet. Vid sidan av vägen just där finns en brant sluttning som stupar ner i havet 40-50 meter nedanför. Hur det kom sig att han (de flesta långtradarchaffisar är män) körde av kust där är oklart. Men hel obegripligt är hur han undvek att störta ner i havet. De hadeen bärgare på plats, men jag tror inte man får upp den med mindre än en kranbil.

Det var det, nu ska jag äta omelettsen köra ett par mil till till en mindre stad där de bör ha ett hotell eller hostel.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest