BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 22 februari 2009

Foto: kustvägen i Acapulco

Surfar med mobilen på det trådläsa nätet hos grannhotellet, Fiestaamericana. Kan alltså kosta på mig att dra iväg en bild, eftersom det är gratis: så här ser det ut längs kustvägen genom Acapulco. Gatan verkar uppkallad efter nån som hette Aleman. Bakom palmerna ligger stranden. Ska läsa min bok och ladda mobilen ett tag, sen gå ner dit.

Kallt rum i varm stad

Ac:n stod på för fullt i natt och gick inte att stänga av på hostelet, som heter K3, så jag fick ligga helt still så kroppsvärmen inte försvann under lakanet. Nu har tjejen i receptionen lovat mig en filt.

Tips: K3 Youyh Hostel, som har både dorms och separata rum, ligger vid en av de bästa beacherna ungefär mitt inne i viken. Det första stället med bra utsikt jag bodde på, Oviedo, ligger västerut vid Acapulcos stadskärna, ca 15-20 min från stranden (man måste bla passera en färjeterminal). Trots allt rekommenderar jag Oviedo av de här två ställena - lägre pris, lugnare, utsikten förstås och mera genuin känsla.

Analys: Segt för Acapulcos nöjesliv

Har ägnat en dryg timme åt att studera Acapulcos lokala nöjesliv. Det inskränkte sig till ett par pilsner vid ett ställe med sjörövartema och undersysselsatt personal, som stod och snurrade serveringsbrickorna på ett finger vid baren för att se vem som kunde snurra längst. Gästerna var relativt lätträknade, min bedömning är att stället var till 20% fullsatt när jag var där. Kanske i ett försök att locka fler, höjdes musiken vid det helt tomma dansgolvet så att gästernas inre organ vibrerade till Michael Jackson och gamla Dusty Springfield-hits.

Den hårt trafikerade strandgatan som löper genom hela Acapulco har mestadels restauranger, affärer och enstaka bensinstationer på ena sidan och hotell, barer och diskon på den andra. Bakom hotell och diskon, i nivåskillnad från gatan, ligger beachen.

Min exkursion till sjörövarhaket, ett av dessa restaurangdiskon, komplett med en rigg, dödskallar och vad som ska föreställa gamla romfat, kanske inskränker sig till en promille av vad stan har att erbjuda. Det duger knappast som underlag för någon djupare analys. Men om man ändå gör en sån, så kan man göra ett par iakttagelser: 1. det är förvånansvärt få personer ute, och 2. förvånansvärt få amerikanska ungdomar. I alla fall än så länge (ca 23 lokal tid nu). Istället är de flesta av allt att döma mexikaner, i alla åldrar. Stället ligger ju i Mexico så det är kanske inte konstigt i sig, men min bild av Acapulco som Nordamerikas Gran Canaria håller inte riktigt.

Undet spanjorernas storhetstid var det här en knutpunkt i Manillarutten, där kulturella influenser från Asien blandades med mexikansk tequila och nordamerikansk rikedom. Förvisso vacker där den ligger i sin romantiska vik, har kanske Acapulco sina bästa dagar som ungdomligt partytillhåll bakom sig. Det är en lätt bedagad skönhet som tronar på bergssidorna runtom.

Eller, så gick jag bara till ett sunkigt ställe utan drag, det är ju en möjlighet. I vilket fall är klimatet inget att klaga på. Väl förbi kl 22 visar termometern stadigt på 27 grader.

Gonatt.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest