BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

fredag 14 januari 2011

SAMMANBROTT I TUNISIEN: UD avråder från resor

Tunisien i politiskt kaos 
– UD avråder från resor
Det politiska styret i Tunisien, den tidigare populära semesterdestinationen, har brutit samman och ex-presidenten Zine El Abidine Ben Ali har lämnat landet. Enligt en uppgift på fredagen har han tagit sig till Paris, enligt en annan källa försöker han nå Malta. Även Saudi har nämnts som möjlig exildestination för presidenten. Demonstrationer har avlöst varandra och premiärministern Ghannouchi sägs ha övertagit presidentens roll i landet, som dock saknar regering. Läs Al-Jazeeras rapport från Tunisien. På fredagseftermiddagen sköts tårgas mot demonstranter och hela regeringen uppgavs ha sparkats. En revolt mot styret är på gång, där tiotusentals unga utan framtidshopp ser ut att göra uppror mot militärdiktaturen.

Utrikesdepartementet, UD, i Stockholm avråder just nu från resor till Tunisien, där den närmaste framtiden för landet måste betraktas som extremt svårbedömd. Utländska resenärer evakueras nu och vissa resebolag, som Ving, ställer in resor till Tunisien den närmaste framtiden.

President Ben Ali, 74, har suttit vid makten sedan 1987 och meddelade i ett tal i tisdags att han inte skulle ställa upp för en ny mandatperiod 2014. Men våldsamheter bröt ut efter att talet hållits och krav ställdes på att presidenten skulle avgå omedelbart.

I andra arabländer följer ledarskiktet nervöst nu utvecklingen i Tunisien. Oro finns för att protesterna ska sprida sig och att oppositionsgrupper i andra länder ska inspireras och också göra uppror mot det politiska ledarskiktet.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest