BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 14 mars 2010

KINA: Bilarna du inte visste fanns

NANJING. Hamnade på en inofficiell bilmässa, utställning i alla fall, med nya kinesiska bilar som stod uppställda utanför ett varuhus nära minnesmuseet för Japans aggression mot Nanjing under kriget (rekommenderas starkt om du kommer till Nanjing). Jag lärde mig en hel om kinesisk bilindustri genom att gå runt där och plocka broschyrer. Här är ett litet urval av bilarna vi aldrig sett hemma.

Finansieringen av kinesiska Geelys köp av Volvo PV från Ford påstås vara klar – igen. Men Geely är ingen Kinas svar på Volvo. I alla fall inte i storstäderna. Under snart två veckor i Peking, Shanghai och Nanjing har jag sett en enda Geely (i Peking). Företaget Geely har andra märken också, men just Geely-bilar är lätträknade.

Värt att notera är också de kinesiska modeller som ser ut som kopior på Audi, Mercedes, BMW och andra västmodeller. Det kan de säkert vara i vissa fall, men det förekommer också att kinesiska bilföretag köper tekniken till en viss modell och sedan gör en inhemsk variant. Så är det med vissa Roewe-modeller, som kommer från brittiska Rover. Roewe tillverkas av Shanghai Automotive Industry Corporation, SAIC.

Chery har en lång rad modeller, bland annat minibussmärket Karry där vissa modeller kan tyckas ha likheter med franska Renaults bussar. Riich från Chery är småbilar som ser rätt aptitliga ut.

Ett par andra kinesiska tillverkare som är okända för många utanför Kina är Jac och Chana.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest