BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 12 april 2009

THAILAND: Nytt politiskt kaos i BangkokUndantagstillstånd råder i Thailand sedan rödklädda anhängare till den förra, avsatta premiärministern Thaksin på söndagen försökte inta regeringsbyggnaden. Tidigare lyckades demonstranter avbryta det pågående asiatiska toppmötet i thailändska Pattaya. Thaksin uppges elda på sina anhängare från sin exil utomlands. 

De nya oroligheterna, månader efter krisen som stängde Bangkoks flygplats i flera dygn, kommer vid ett olyckligt tillfälle för Thailand. Resandet minskar som följd av finanskrisen och landet har inte råd med vare sig uteblivna turismintäkter eller det försämrade anseende som den djupa politiska splittringen ger.

KAPARDRAMAT: Kaptenen fritogs - kapare dödadesDen amerikanska kaptenen på Maersk Alabama, Richard Phillips, som suttit gisslan hos somaliska kapare sedan i onsdags, har fritagits. Han befinner sig ombord på ett av de amerikanska krigsfartyg som i flera dygn förföljt den manöverodugliga livbåt där Phillips befunnit sig med fyra kapare. Tre av dessa dödades vid fritagningen, uppgav Rapport, men kaptenen sägs vara oskadd.

Tidigare på söndagen bröt förhandlingarna samman mellan kaparna och FBI ombord på jagaren USS Bainbridge, ett av de fartyg som cirkulerat runt livbåten sedan i onsdags.

KAPARDRAMAT: Maersk Alabama når hamn i Kenya


Här visas hur containerfraktfartyget Maersk Alabama anländer till hamnen i Mombasa, Kenya – utan sin kapten. Efter att kapare försökte ta över Maersk Alabama ute på havet öster om Somalia i onsdags, gav fartygschefen sig själv som gisslan i utbyte mot att resten av besättningen och fartyget fick fortsätta. Sedan dess befinner sig kapten Richard Phillips ihop med fyra pirater ombord på en livbåt utan bränsle, 30 till 45 kilometer utanför den somaliska kusten. Förhandlingar om hans frigivande förs, men det är inte känt hur de går. Förhandlingsexperter från FBI tros befinna sig ombord på jagaren USS Bainbridge, som fortfarande cirkulerar alldeles i närheten av den manöverodugliga livbåten. Där finns också flera andra amerikanska krigsfartyg.Maersk Alabama angör hamnen i Mombasa, Kenya, natten till söndagen. Foto: Associated Press


En stor samling journalister väntade på Maersk Alabama när hon angjorde hamnen i Mombasa, Kenya, natten till söndagen. Ombord fanns beväpnade vakter. Enligt Wall Street Journals rapport från hamnen hyllades den tillfångatagna kaptenen som hjälte av besättningen. På filmen från Associated Press ses en besättningsman reagera irriterat på pressbevakningen. Enligt tidningsuppgifter befinner sig besättningen kvar ombord på fartyget, som betraktas som brottsplats av FBI, och förhörs av amerikansk polis om detaljerna i kapardramat som förvandlades till det gisslandrama som fortfarande pågår. Enligt flera besättningsmän, som berättade om dramat ute till havs för journalister på plats i Mombasas hamn, utbröt slagsmål mellan besättningen och kaparna, bland annat nere i Maersk Alabamas maskinrum. En av kaparna, som visade sig vara deras ledare, togs till fånga av besättningen. Det är oklart om han fortfarande befinner sig ombord.  


Enligt BBC har somaliska ledare engagerat sig i fallet med den tillfångatagna kaptenen. Målet är att förhandla fram fri passage för kaparna mot att kaptenen släpps. Ett problem uppges vara piraternas krav på att de ska få kliva iland innan de släpper sin gisslan.

Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest