BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

tisdag 4 augusti 2009

ISLAND: Nytt avslöjande om finanskraschen


Kaupthing Banks huvudkontor i Reykjavik, Island.
Isländsk bank beviljade
miljardlån till kompisar
Uppdaterat: Tisdagen den 4 augusti publicerade SvD Näringsliv nya uppgifter om den grovt ansvarslösa utlåning som den isländska banken Kaupthing gjorde sig skyldig till, strax innan den kraschade i oktober förra året och togs över av isländska staten (samma öde som landets två andra storbanker mötte samtidigt).

SvD Näringsliv tisdag 4 augusti.

Det finns mycket intressant i den här historien, men en del är att de interna dokument från banken om utlåningen av avslöjandet baseras på först publicerades på sajten Wikileaks.org, en så kallad whistleblower-sajt som publicerar läckta dokument i syfte att kasta ljus över sådant som det bör kastas ljus över. Termen whistleblower innebär att en medborgare, anställd eller annan person med insyn läcker uppgifter till pressen om ett missförhållande. Som enda svenska tidning valde SvD Näringsliv att därefter gå vidare med uppgifterna på tisdagen.

På onsdagen följdes avslöjandet upp med en intervju med Länsförsäkringars förre vd Tommy Persson som också satt i bankens styrelse. Läs artikeln här. Enligt honom gick allt rätt till i Kaupthing. I dag, torsdag, skriver SvD Näringsliv om likheterna mellan Kaupthingaffären och ett annat aktuellt fall, Gotlands sparkade landshövding Marianne Samuelsson. Läs här.

FLYG: Krasch på Koh Samui idag


Ett trafikflygplan halkade av landningsbanan och brakade in i en byggnad i anslutning till flygledartornet på thailändska semesterparadiset Koh Samui på tisdagen. Piloten omkom och minst sju personer skadades, enligt Associated Press. Planet från Bangkok Airways landade i storm vilket tros vara orsaken till haveriet. Inga svenskar rapporteras hittills ha varit ombord.

Jag har flugit från Koh Samui och flygplatsen är liten och idyllisk med en avgångshall som mest består av ett stort tak i form av en sorts hydda utan väggar.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest