BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 3 oktober 2011

AFRIKA: Storföretag dränerar kontinenten

Storbolag från Europa, Amerika och Asien som investerat i Afrika smiter från skatter och smugglar ut mångmiljardbelopp från kontinenten. 1200 miljarder dollar tros Afrika gå miste om varje år, enligt ekonomiprofessorn Léonce Ndikumana som nyhetsbyrån TT intervjuat.
– I praktiken är det som att vinsterna packas i väskor och smugglas ut ur landet, säger han till TT.
Hans forskning publiceras nu i boken Afrikas avskyvärda skuld. 33 afrikanska länder har granskats, en granskning som visar på omfattande skattefusk och utsmuggling av bolagsvinster. Afrika, alltjämt världens fattigaste kontinent, är samtidigt rikt på bland annat naturtillgångar som olja och metaller, men får sällan skörda vinsterna.
– Vi behöver globala regler som internationella bolag måste förhålla sig till för att betala skatt och göra rätt för sig, säger han och konstaterar att många bolag har ett slags dubbel bokföring. Den officiella som man betalar skatt på och sedan den verkliga, säger han till TT.  
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest