BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

söndag 15 februari 2009

Se upp med kostnaden för mobilsurfMobil kostnadschock hotar

Telefonräkningen kan bli en lagom festlig överraskning när man kommer hem från en semester utomlands. I alla fall om man gör det all världens teleoperatörer försöker få oss att göra, använder mobilen till att surfa på internet och skicka bilder. Jag kollade just upp de så kallade datapriserna, priser för datatrafik i mobilnäten, för Mexiko hos operatören Tre som jag har. Bilden här ovanför är från prislistan, där det framgår att kostnaden i Mexiko, som hör till zon 4, är 120 kronor per MB. Priset i Sverige står inte med just här, men det är väsentligt lägre och ingår ibland i abonnemangen utan särskild kostnad (så kallad flat rate).

Vanliga samtal och sms är däremot inte speciellt dyra ens i Mexiko. Ett vanligt kort mejl blir inte heller speciellt dyrt att skicka, eftersom det innehåller så lite data. Värre blir det om du börjar surfa runt på nätet eller skicka bilder, eller i värsta fall en filmsnutt, via ett utländskt mobilnät. En bild på 2 MB kostar i så fall 240 kronor att få hem.

Tricket för att komma undan datakostnaden helt utomlands är att skaffa sig en telefon som har w-lan, alltså kan koppla upp sig mot vanliga trådlösa datanätverk (vänstra bilden). Det kan min Nokia E71 och många andra. Nätverk finns numera på varje bättre hotell och backpacker-hostel, ofta även på caféer och McDonalds. (Det händer inte sällan att tidningsfotografer hamnar på en McDonalds för att kunna få iväg sina bilder hem till redaktionen, efter att den vanliga uppkopplingen havererat av någon anledning.) Ett alternativ är förstås att släpa med sig sin minidator (Asus EEE till höger) på resan och surfa på den på samma sätt.
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest