BLOGGEN HAR FLYTTAT

Denna sida uppdateras inte längre. Min reseblogg En Resande Reporters Äventyr har fått en ny form och ny adress: erikbergin.com

måndag 30 november 2009

VACCIN: Svininfluensa med mera


Fyra doser på samma dag
– hittills bara ont i armen

UPPDATERAD: Har nu slagit till på fyra vaccindoser på en och samma dag: Dukoral (som man dricker) mot kolera, Typhim mot tyfoidfeber, hepatit B-vaccin och ovanpå det rev jag av svininfluensan som modet föreskriver. Hittills kan jag rapportera om noll i biverkningar av denna vaccinchock, bortsett från lite ont i högra armen och en aning huvudvärk.

Dagen efter, tisdag, hade värken i framför allt högra armen i princip försvunnit. Igår kväll var jag vansinnigt trött, men om det var en biverkning är svårt att säga. Andra har rapporterat om illamående efter vaccinet men det märkte jag inget av.

Utöver det införskaffade jag anti-moskitomedlet Mygga (aningen billigare på vaccinationscentralen än på Apoteket) som de hade i klibbfri stiftform istället för vattnig roll-on som jag haft tidigare. Vill man inte hålla på och knapra malariatabletter, vilket egentligen inte rekommenderas om man inte ska ut och fullständigt bo i bushen, tipsar de även om myggnät impregnerat med anti-insektsmedel samt att man bor i rum med luftkonditionering.

Jag tog alla doserna hos de effektiva damerna på City Hälsocentral dit jag alltid går och som just fått in en laddning svininfluensavaccin. Den var det rask åtgång på idag, men jag släpp ändå vänta mer än cirka 20 min.

RESEBRANSCHEN: Starkt Ving trots krisen


Svenskarna fortsätter resa
För sjätte året i rad, enligt egen uppgift, redovisar resekoncernen Ving rekordresultat. För det brutna räkenskapsåret 08/09 gör Ving (Ving och Globetrotter) en rörelsevinst på 222 miljoner kronor, en ökning med 11,6 procent från förra årets 199 miljoner. Omsättningen steg 2,4 procent till drygt 4,2 miljarder kronor.

"Vi lyckades mycket väl med sommaren och utökade vår volym, och särskilt framgångsrika var vi med resmål som Turkiet och Mallorca", kommenterar vd Eivor Andersson i ett pressmeddelande.

Svenska Ving ingår i brittiska Thomas Cook Plc i London, som också går bra med ett rörelseresultat på motsvarande en dryg miljard kronor.

FOTO: Drottningholm i spökdimma

Dimma över kungens slott
Vi var en sväng till kungaboningen Drottningholm på söndagen - så här såg den ut. Fuktig, frisk, kall dimma lägrade sig blixtsnabbt över inte bara Ekerö utan hela Stockholm. Vet inte vartifrån den kom.



söndag 22 november 2009

BRA TV: Sjön suger med Ulveson och Jähkel


Här lagar skådisarna mat ute
i skärgårn – med snaps till

Det här är ett av mina favoritprogram på söndagar just nu: Matprogrammet Sjön suger med Lennart Jähkel och Johan Ulveson, där de är ute på en ö i skärgårn bland sjöbodar, snaps, bastu och den gamla gistna Petterssonbåten Sola och lagar mat. De svär, snapsar, struntar i recepten och står i. De bjuder också in en gäst varje gång, idag var det komikern André Wickström, han den där finlandssvensken, som de ska försöka imponera på med sina kulinariska färdigheter. Det går väl sådär. Otroligt vacker är det i alla fall i skärgårn såklart – en härlig flykt från novembermörkret. Får inte missas.

lördag 21 november 2009

NATURFOTO: Stockholms skärgård i nov.

Snart ligger öarna i mörker
Den 21 november och jag har tagit Chevan ut till Björkviks brygga, Värmdö. Står högt upp på en klippa och ser den här utsikten, det är helt stilla. Fantastiskt trevligt. Måtte det snart bli sommar igen.

Ett rätt stort gäng dykare, säkert 20-30 personer, var igång med korvgrillning vid bryggan. Jag trodde de redan varit i, med hjälp av det halvskumma dagsljus som ändå fanns, men lagom till att jag skulle åka hem strax efter 15-tiden ställde sig en tjej upp som visade sig vara dykarbasen och sa att: "Nu är klockan strax efter tre, vi siktar på att vara i halv fyra så är vi i fyra". Vilka överambitiösa människor.








Några envetna sportfiskare hoppas på napp nu när fisken inte är så slö i varmvattnet.



KARTA: Här är Björkviks Brygga:


View Larger Map

JULKLAPPSTIPS: Stöttålig kamera som klarar vatten


Pallar tuffa bilder för äventyraren
Den här kameran har Casio just lanserat, Exilim G – en i mängden av kompaktkameror visserligen, men en som även klarar slag, vatten och fall från drygt 2 meter. I alla fall enligt tillverkaren. Något test har jag inte kunnat göra med den, och frågan är om jag köper en heller. Men för den som ska ut på kajaktur, forsränning eller hoppa fallskärm kan den kanske fylla en funktion.

Jag har däremot ett exemplar av föregångaren, fast utan stötskydd och vattentäthet. Den har jag varit nöjd med i flera år, även om den börjar ge upp andan så sakterliga nu, bucklig och dan efter en hel del äventyr både i USA och ställen som Kambodja (bilden: tempelstaden Angkor). Men för att vara så liten tar den mycket bra bilder och har en rätt vettig blixt (även om det är blixten som ibland inte funkar numera på mitt exemplar). Här är ett exempel på foto taget med min Casio.

"G"-et i kameranamnet är en passning till Casios stötsäkra klockor G-Shock som kom på 1980-talet.
Jämför: Fler kameror som påstår sig vara stötsäkra:

HELGNÖJE: The Vattenfall Song


Här sjunger Vattenfalls personal
om skandalbolagets goda energi

Antingen har någon på det skandaldrabbade Vattenfall läckt en intern motivationsvideo för personalen, eller så har något hänt som jag inte begriper. I alla fall - här är den, fresh from Youtube: The Vattenfall Song! Inklusive Josefsson. Klicka play och fröjdas.

Se The Vattenfall Song - klicka play!

onsdag 18 november 2009

SOMALISKA PIRATER: Ny dödlig dramatik


Trålaren Alakrana efter att fartyget släppts på tisdagen och fick eskort av krigsfartyg.
Kapten dör efter skottskada
i nytt somaliskt kapardrama

Somaliska pirater orsakar nya dramatiska incidenter vid och på havet utanför Somalia på Afrikas östsida. Fraktfartyget Maersk Alabama – vars kapten Richard Phillips tillbringade flera dygn tidigare i år i en manöveroduglig livbåt tillsammans med de pirater som höll honom fången – utsattes för ett nytt kapningsförsök på onsdagen. Enligt flera nyhetsmedier klarade fartyget av att avvärja attacken den här gången.

Befälhavaren på en kemitanker som kapades av pirater tidigare i veckan, med 28 nordkoreaner ombord, avled däremot av de skottskador han fick vid kapningen, rapporterade AFP på onsdagen. Kaptenen fick först vård i land men återvände till sitt fartyg i dålig kondition, där han dog.

Samtidigt på onsdagen drabbade några kapare själva samman i en intensiv eldstrid i en intern kamp om den lösensumma som betalades ut sedan den spanska tonfisktrålaren Alakrana släppts i tisdags. Fartyget hölls av kaparna i 47 dagar med 36 besättningsmän ombord. Trålaren var under tisdag-onsdag på väg till Seychellerna, där besättningen väntas flyga hem till sina familjer efter dramat.

"Det var häftig eldstrid mellan några av våra vänner", rapporterade en av kaparna till en lokal journalist på plats i Somalia, enligt CNN. Två av kaparna ska ha skadats i bråket över lösensumman på 4,5 miljoner US-dollar.

Lösensumman, som inte bekräftats officiellt av Spanien, vållar nu politisk debatt i landet. Oppositionen ifrågasätter det lämpliga i att regeringen betalar ut lösensummor till kriminella gäng, enligt nyhetsrapporter på onsdagen.

måndag 16 november 2009

AUSTRALIEN/ASIEN: Ny del i resan planerad


Indien adderas till min resplan
för Australien/Asien-trippen 2010
Har ägnat en hel del av denna måndag (förutom att ta en joggingtur samt researcha boende på Fiji) åt att kolla biljetter och datum till den del av resan som handlar om Dhaka och Bangladesh. Numera handlar den även om ett par veckor i Indien, sedan jag valt bort sol & bad i Malaysia, där jag redan varit, till förmån för ett nytt land. Fyllt i en indisk visumansökan har jag också gjort idag förresten, det var ingen barnlek.

Till Calcutta, Indien, räknar jag med att ta mig med buss från Dhaka, Bangladesh, en sträckning som tydligen går loss på drygt tolv timmar. Den öppnades med pomp och ståt så sent som 1999 i en ansträngning mellan de båda länderna att förbättra relationerna. Man undrar vad det är för grandios buss de kör där, har inte hunnit kolla upp det ännu. Säkert Volvo som överallt annars, såvida man köper de luxe-biljett.

Men hur som helst är jag mycket nöjd med rutten so far. Riktigt billiga flygbiljetter hittade jag också med Air Asia, ett bra bolag man kan lita på. Enda problemet är att jag får "backtracka" som det kallas, resa ungefär bakåt samma rutt fast omvänd färdriktning, till Kuala Lumpur, Malaysia, så som planen ser ut nu. Lite dumt, det vore smartare att åka direkt från Indien till Japan. Det kan gå att fixa, ska undersöka det. Kuala Lumpur är å andra sidan en hyfsat trevlig & billig stad. Se tidigare inlägg om Kuala Lumpur från 2007.

En snabb beräkning ger att jag besöker åtta länder under 90 dagar och alltså spenderar i snitt elva dagar i varje land. Samtidigt kan tiden i Malaysia räknas i timmar, ca 36-48, så de dagarna spenderas istället i Australien, Japan och Kina. En rätt bra fördelning tycker jag.

Kartan här nedanför är uppdaterad med de nya detaljerna, ta gärna en titt. Dra i kartan och använd zoom-funktionen i övre högra hörnet – eller klicka här för större karta. En del uppgifter finns också numera på Bergin Media.



View Erik's 2009-2010 Australia & Asia Tour in a larger map

FOTO: Fixa snabb pass- & visumbild


Här hittar du landets alla
fotoautomater – direkt på nätet

...eller i alla fall en hel del. Jag har hunnit testa en plats än så länge, Västermalmsgallerian på Kungsholmen, och där fanns det minsann en automat precis som kartan lovade. Bra hjälpmedel när du ska ha tag i en snabb passbild och har glömt var närmaste fotoautomat finns.

torsdag 12 november 2009

KLIMATET: Global uppvärmning smälter polerna


Gigantiskt isberg driver
sakta mot Nya Zeeland

Här driver det gigantiska isberget, 500-700 meter långt, norrut med strömmen mot Nya Zeeland. Isberget tros hänga ihop med det allt varmare klimatet. Det kan ha brutits loss från Antarktis för så länge som nio år sedan och varit på drift sedan dess. Nu utgör isberget, som höjer sig 50 meter över havsytan och är dubbelt så stort som Titanic, en fara för sjöfarten. Experter tror att berget bryts upp i mindre delar och smälter relativt snart, sedan det seglat in i allt varmare vatten, rapporterar Associated Press.


Isberget siktades först nära Macquarie Island (se karta), runt 150 mil sydost om Australien, där forskare på plats knappt trodde sina ögon när de såg det massiva isstycket mot horisonten.

"Det var en otrolig syn", säger den australiska forskaren Dean Miller till One News.

Den största delen av ett isbergs massa finns under ytan och forskarna tror att isberget sträcker sig 350 meter nedåt under ytan.

Om isberget överlever sin resa allt längre norrut mot Nya Zeeland står researrangörer redo att ta besökare ut till berget.

Läs mer:
KARTA: Här siktades isberget

Visa större karta

måndag 9 november 2009

Erik testar italiensk pilsner

Inget under av fyllighet men ändock en positiv upplevelse. Prima lager skulle jag säga, Poretti heter den. Liten beska.

HISTORIA: Berlinmurens fall

Resten av Berlinmuren som den ser idag. Foto: Erik Bergin
20 ÅR SEDAN MUREN FÖLL
– HELA BERLIN FIRAR IDAG
Idag, den 9 november, 1989 föll muren som delat Berlin sedan början av 60-talet. SvD:s korrespondent Tomas Lundin vad på plats då som nu och berättar den dramatiska historien om förvirringen bakom beslutet att släppa ut östtyskarna, sent på kvällen:
När Günter Schabowski, den förre chefredaktören för partitidningen Neues Deutschland, på en presskonferens på kvällen informerar om centralkommitténs pågående möte kommer han plötsligt ihåg pappret han fått med sig av Egon Krenz. På ett A4-ark beskrivs den nya reselagen. Men tillägget att den ska träda i kraft först nästa dag saknas. "Från och med när gäller de nya bestämmelserna?", undrar en journalist. Schabowski famlar efter svar. Han bläddrar förvirrat i papperen och säger sedan: "Mig veterligen ... med omedelbar verkan." Läs hela reportaget i SvD
Vid till exempel Brandenburger Tor kan man se på stenläggningen i marken var muren gick tidigare. (Se bilden här ovan.)

Så här såg det ut vid Brandenburger Tor 1989 då muren föll.

söndag 8 november 2009


Kolla in min nya firma
Bergin Media på nätet!

Har startat den än så länge helt overksamma journalistikfirman Bergin Media och, som första steg, begåvat företaget med en webbsida – klicka här! Eller skriv in adressen, som är http://www.erikbergin.se. Tanken är väl egentligen att adressen ska vara berginmedia.se, men det spelar inte så stor roll.

torsdag 5 november 2009

FLYG: Dolda driftskostnader höjer priset


Så blir du blåst av flygbolagen
Flygbolagen bakar in vanliga driftskostnader i det de kallar "skatter och avgifter" som borde vara en del av biljettpriset. Det visar en EU-rapport som Sveriges Television läst. Läs SVT:s artikel här.

Biljetter som från början bara kostar 1 krona eller några få tior är en vanlig syn hos bolag som Ryan Air. Men enligt EU, som granskat marknaden, är de aldrig så billiga, inte ens utan de "skatter och avgifter" som alltid tillkommer.

Över hälften av dessa extraavgifter är i själva verket vanliga driftskostnader, alltså kostnader för bränsle, underhåll av planen, löner och annat, som egentligen borde ingå i det ordinarie biljettpriset, enligt EU-rapporten.

Därmed blir kunderna lurade, påstår Björn Erik Thon vid Norges konsumentverk. Tekniken kan liknas vid lockpriser i samband med en bostadsförsäljning som kritiserats inom bomäklarbranschen.

"Många bolag erbjuder lockande pris i början av beställningen, men till slut blir det totala priset flera hundra procent högre", säger Thon till SVT.

Ett exempel på fuskandet med avgifter är "flygplansavgift", som är lön till personalen, och "bränsletillägg", som alltså går till flygplansbränsle.

Eftersom flygbolagen redovisar priser och tillägg olika blir det dessutom mycket svårt att jämföra olika erbjudanden. Svenska Konsumentverket kräver nu skärpning – men konstaterar samtidigt att en överskådlig prisbild av flygbiljettspriser lär dröja.
Här är flygbolagen som granskats av EU:s konsumentverk:
Aer Arann, Aer Lingus, Air Berlin, Aireuropa, Air France, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Czech Airlines, Estonian Air, Iberia, Icelandair, Iceland Express, KLM, Lufthansa, Malmö Aviation, Norwegian, Polish Airline LOT, Ryanair, SAS, Skyways, Spanair, Travel Service/Smart Wings, Vueling

tisdag 3 november 2009

INTERNET: Så letar du gamla nyhter


Foto: New York Times ©
Kung Oscar II: "Sverige ska
behålla unionen med Norge!"

Den 19 januari 1896 publicerade vad som kallats världens bästa tidning, The New York Times, en notis om den svenske kungen Oscar II:s tal vid riksdagens öppnande dagen innan. Det är den notisen som syns här ovanför, i digitaliserat originalskick. Under rubriken "KING OSCAR TO THE RIKSDAG" preciseras innehållet i den så kallade nedryckaren (fri översättning): "Mindre fiendskap mellan Sverige och Norge, som förbereder för försvar".

Oron för att unionen mellan Sverige och Norge ska upplösas har försvunnit, deklarerade kungen där i talarstolen, och länderna bör nu istället kraftsamla för att försvara säkerhet och frihet inför vad ett allt oroligare Europa kan ställa till med. Sverige och Norge ska behålla en strikt neutralitet, förklarade statschefen, och berättade sedan att det i budgeten fanns utrymme för att bygga två pansarfartyg, fyra torpedkryssare, sex torpedbåtar och 5 miljoner kronor att förstärka fortifikationer med.

Nio år senare, två år före Oscar den II:s egen död, var unionen skjuten i sank.

Det fantastiska med den här historien är förstås inte att kungen fick fel, eller ens att The New York Times rapporterade den svenska nyheten. Utan istället att notisen går att hitta i originalskick, helt gratis, från vilken dator som helst, 113 år efter att den först publicerades.

Det pratas dagligen om internet, men just den här trenden – uppkopplade digitala arkiv – är inte särskilt omskriven. Ändå är den trenden i sig, tycker jag, mycket mer intressant och nyttig än allt vad Facebook, Twitter och hans moster heter. (En annan populär sajt, videosajten Youtube som ägs av Google, har däremot chansen att bli ett prima film- och tv-historiskt tidsdokument i framtiden.)

I just fallet med kung Oscar II är det två parallella händelser vi drar nytta av:

• Dels är det The New York Times beslut att digitalisera sitt arkiv som gör det möjligt att läsa vad kungen sa vid riksdagens öppnande för 113 år sedan. Det talas om tidningskris, men faktum är att en rad stora amerikanska dagstidningar gjort samma ofantliga digitaliseringsjobb, bland andra Los Angeles Times. Här i Sverige, där vi påstår oss vara en framstående internetnation, är vi sämre på det, främst av kostnadsskäl gissar jag. (Däremot går det numera att läsa familjen Wallenbergs maktbolag Investors historiska årsredovisningar och pressmeddelanden direkt på nätet, sedan bolaget digitaliserat arkivet i samband med ett jubliéeum för några år sedan.)

• Dels är det förstås Google, som skannar av både NYT:s och andra tidningars onlinearkiv och katalogiserar alltihop i nyhetssöktjänsten Google News (du hittar det historiska arkivet till vänster på Google News, se lilla bilden till vänster). På det sättet behöver du inte leta runt bland flera tidningar. Du kan där enkelt också välja under vilken tidsperiod du vill leta efter artiklar med ditt sökord (se lilla bilden till höger).

Just notisen om Oscar II och den norsk-svenska unionen är gratis att ladda ner som pdf. New York Times och andra tar annars generellt betalt för hela artiklar. Speciellt dyrt är det inte, ca 3-4 dollar som du betalar med kreditkort på nätet. Och i vilket fall är rubrikerna gratis. För en historieintresserad nyhetsjunkie innebär det även ett fantastiskt tidsfördriv vilken regnig dag som helst.

Mer på nätet: Så hittar du historiska nyheter

söndag 1 november 2009

FARTYG: Världens största passagerarkryssare


Här passerar fartyget bron
– med en halvmeter till godo

Klockan 00.22 natten mellan lördag och söndag under Allhelgonahelgen passerade världens största passagerarfartyg Oasis of the Seas under danska Stora Bält-bron. Med minsta möjliga marginal: den seglingsfria höjden under bron är 65 meter. Fartyget mäter 72 meter från vattenytan.

Med nedsänkbara skorstenar, som gett en merkostnad på 15-16 miljoner kronor när fartyget byggdes, och genom att passera bron i full fart vid lågvatten kunde Oasis of the Seas ta sig under bron med någon halvmeter tillgodo. Vid hög fart sätter sig fartyget ner i vattnet, vilket ger den nödvändiga lägre totalhöjden för att klara bron.

Fartyget lämnade finska Åbo där hon byggts för några dygn sedan och är nu på väg mot hemmahamnen Fort Lauderdale och rederiet Royal Caribbean.

TV: Se det gigantiska fartyget passera finska skärgården
Annons
Annons

Hitta din biljett enkelt - sök flyg via kartan

Klicka på din avreseort, leta fram din destination och klicka på "Show Flights".
Här är alla platser dit jag rest